fbpx
 

Дават още 3 милиона лева за пътувания на ученици

Нови 3 милиона лева отпуска служебният кабинет за организиране на ваканции за ученици по Националната програма „Отново заедно“. Средствата ще са достатъчно за заплащане на почивки за 8783 ученици и 888 учители и други ръководители, които да придружават децата. Финансирането ще бъде разпределено между 242 общински и 29 държавни училища.Програмата е удължена до 14 септември 2022 г.

Лагерите ще могат да се провеждат в периодите, когато епидемичната обстановка в страната го позволява. Министерството на образованието и науката финансира 70% от заявената сума при подаване на формуляра за участие от училищата и 30% – при изпращане на сключения договор с туроператор по електронен път. Одобрените днес средства се предоставят на 123 училища за изцяло покриване на разходите за почивки. Отделно 18 училища получават 70% от заявените средства, а 130 училища -30%. Това е шестото финансиране по програмата. С предишни решения бяха одобрени общо 8 863 550 лева.

childrenОбщият бюджет на „Отново заедно“ е 15 млн. лв. от средствата, предназначени за подпомагане на туризма. За всеки участник в пътуването се осигурява шестдневен туристически пакет в размер на 500 лв. Офертата включва настаняване с 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни дейности. Целта на програмата е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците и да преодолее изоставането в социализацията им заради неприсъственото обучение през миналата учебна година. Очаква се тя да помогне също за обогатяване на културата на децата и да стимулира тяхната физическа активност.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.