fbpx
 

Най-красивата променада в Европа е алеята край река Мозел в Кохем

Алеята край река Мозел в германския град Кохем е обявена за най-красивата в Европа. И всеки, който е посетил малкото германско градче в регион Рейнланд-Пфалц на Германия ще се убеди, че зад това признание се крият основателни причини. Тя е и една от възможностите да се насладите на селището, разположено на два бряга отдалече, както и да снимате един от символите на Кохем – замъкът Райхсбург. Алеята е подходяща както за пешеходци, така и за велосипедисти и по нея можете да изминете десетки километри извън града, за да запечатате с фотоапарата си романтичните завой на река Мозел, лозовите насаждения по стръмните до 70 градуса хълмове край нея и малките кокетни селища.

Докато се разхождате край Кохем от едната ви страна виждате зелените води на Мозел, в които плават диви гъски наред с круизни кораби и такива за разходка. От едната ви страна преливат цветовете на прочутите местни лозя, а от другата над къщите с типична архитектура, подредени една над друга на околните хълмове се извисява замъкът Райхсбург.

Районът е пример за устойчив туризъм

Всъщност районът е любим на всички, които залагат на устойчивия туризъм и искат да пътуват с грижа към природата, тъй като има подходящи условия за пешеходни и вело турове, а голяма част от местните хотели са със зелен сертификат, тъй като са намерили начин да намалят влиянието върху околната среда на своите туристи, а и предлагат био храна и вино от региона.

Кохем е притегателно място не само за пътешественици, но и за сомелиери, художници и фотографи заради живописните панорами. Градчето е приказно, а тесните улици крият съкровища за туристите – гледки, сувенири, дегустации, вкусна храна и усмихнати хора.

Най-лесно до Кохем можете да стигнете с влак или автомобил от Кобленц или Трир. Има варианти да го посетите и с круизен кораб. Но както и да се доберете до малкото градче с около 5000 постоянни жители, със сигурност няма да съжалявате. Аз лично пристигнах с влак и така имах възможност не само да пътувам по устойчив начин с електрическите влакове на местната железница Deutsche Bahn, но и при пристигането си да имам шанс да разгледам и старата гара, построена в стила на неоренесанса.

Първите му обитатели са келти

Първите исторически сведения за Кохем са от 866 година, въпреки че селището е по-старо и се знае, че е населявано от келти и римляни. Но през 9-ти век благородната матрона Хиелдида дарява имоти и имение на местния манастир и от това събитие остават писмени следи. През вековете управниците на града се сменят, а през 15-ти век Кохем не е пощаден и от чумата. Но най-страшните времена според местните са когато французите завладяват града и тероризират жителите му.

През 18-ти век градът става оживен търговски център благодарение на водния транспорт по река Мозел, което води до изграждане на много ханове и таверни, които да приютят, нахранят и напоят богатите търговци. Първите истински туристи обаче започват да посещават Кохем в началото на 19-ти век, когато градчето става любими и на прочути европейски художници, които рисуват живописните му къщи, замък и атмосфера. Досущ като съвременните туристи, които щракат в несвяст невероятните гледки наоколо.

Замъкът Райхсбург е построен през 11 век

Безспорно задължителна спирка по време на посещението в Кохен е замъкът Райхсбург. ДО него можете да стигнете пеша от двата края на града – през центъра или през портата Мартинстор, като изкачването отнема около 10 минути по доста стръмни улици, но пък навсякъде има пейки, на които можете да спрете за отмора, а по пътя се откриват невероятни панорами към река Мозел. Замъкът се извисява на около 100 метра над реката. В случай, че решите, че подобна разходка не е по силите ви, можете да вземете и автобус, който ще ви отведе почти до входа на замъка.

Заради разположението на хотела ми, който беше в съседен квартал, а не в центъра аз се изкачих по маршрута, който минава през портата Мартинстор. Тя е построена в средата на 14-ти век и туристите не пропускат да снимат двете й средновековни бойници. На слизане пък предпочетох пътя към центъра на града.

Самият Замък Райхсбург е най-големият на река Мозел, но реално не е истински средновековен такъв, а е построен от богатият берлински банкер Луи Фредерик Жак Равен. Ползван е за лятна резиденция и е изграден върху руините на по-стар замък, чиято история датира от 11 век. Той е бил дом на графовете на Пфалц и е построен по заповед на граф Ецо. Замъкът е бил използван предимно като отбранителна структура. Говори се, че някога е приютявал около 40 000 рицари. Кралят Слънце Луи XIV атакува и изгаря оригиналния замък до основи през 1688 г. Обиколката на замъка продължава между 30-40 минути, като можете да избирате дали да изслушате екскурзоводската беседа на английски или на немски език. Заради сравнително тесните зали посетителите към момента са задължени да носят маски. Любопитен факт е, че в замъка приемат и кучета, за които не плащате допълнителен билет.

Домашните любимци са добре дошли

Всъщност в целия регион можете да влезете навсякъде с домашния си любимец, включително и на винена дегустация например. Изключение правят само църкви и катедрали. Визитите на Райхсбург са с екскурзовод и те с удоволствие ще ви разкрият интересни факти за замъка, ще ви покажат тайни проходи и стаи, както и имитация на врати, които не водят до никъде, но са поставени само, за да отговорят на симетрията на обзавеждането.

Цената на входния билет е 7 евро, а снимките са разрешени навсякъде. Ако искате да се насладите на кралския обяд, трябва да направите предварителна резервация, а 4-часовото събитие ще ви струва 59 евро на човек, като вечерите се организират основно в петък и събота, като е предвидено и меню за вегетарианци. В замъка организират и призрачни посещения за деца. А за пътешествениците е задължително и да се преклонят пред Св. Христофор, който е закрилник на неспокойните души, които предпочитат да носят раници и стягат куфари и да обикалят света, вместо да стоят постоянно до семейното огнище. Светецът е изрисуван на една от кулите на замъка.

Разходките с кораб са популярни сред туристите

Сред възможностите да прекарване на свободното време в Кохем са и различните опции за панорамни речни мини круизи или с други думи – разходки с корабче. Можете да изберете едночасовите варианти, които ще ви разходят 4-5 километра по течението на реката и обратно, като ще ви разкажат малко за околностите или пък по-дълго пътуване до някое от близките интересни градчета. Корабите са подходящи както за велосипедисти, така и за хора в неравностойно положение. За любителите на природата има и различни пешеходни маршрути, чрез които например можете да стигнете до панорамата Пинеркройц и да се насладите на Кохем и Мозел от птичи поглед.

Най-старият винен регион на Германия и най-стръмното лозе на Европа

Районът на долината Мозел е известен като най-старият винен регион на Германия и един от тези, които предлагат най-интересните и добри вина. Още римляните използвали склонове край реката да садят лозя. Интересен е фактът, че наклонът на баирите, на които са насажденията достига до 70 градуса и именно в района на Кохем се намира и най-стръмното лозе на Европа.

По-голямата част от лозята са от сорта Ризлинг – 60 на сто, който заради климата, почвата, влагата и наклона на терена има специфичен вкус и е къснозреещ. Вината са известни като фини, с изразен плодов аромат и относително ниско съдържание на алкохол. Ако сте фен на сладките вина, тук ще намерите своя рай, но и почитателите на сухите няма да бъдат разочаровани.

В Кохем можете да си резервирате винен тур или просто да се насладите на дегустация, организирана от някои от производителите. Повече информация ще получите в туристическия информационен център, който се намира точно до моста над река Мозел.

Все пак ви препоръчваме да опитате сорта Елблинг, който е един от най-старите култивирани сортове в Европа и е бил любим на римляните. Вкусът му е интересен, мек, лек и свеж, като освен сухи вина можете да пробвате и пенливи, направени от него. Римляните наричали сорта бялата лоза, като през Средновековието бил най-разпространеният, но към момента едва около 5 на сто от насажденията в долината край Мозел и 0,5 на сто в Германия са от този сорт.

Друг сорт, който можете да пробвате е Риванер, познат и като Мюлер-Тургау. От червените вина са представени от Пино Ноар и Дорнфелдер. Интересно преживяване е да опитате и от местното „розе“, което всъщност буквално е червено вино, разредено с бяло. Това било позволено преди десетилетия и по този начин местните се справяли с недостатъчната реколта на червените сортове – просто го разреждали с бяло. Вината обаче станали много популярни и се произвеждат и до днес.

 

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.