fbpx
 

23 могили пазят хилядолетните златни съкровища на корейската династия Шила

Шилла е едно от трите древни корейски династии, от чието обединения се образува Корея. Кралството просъществува близо 1000 години – от 57 г. преди Христа до 935 г. след Христа. Според легендата митичният основател на Шилла се излюпил от яйце, измътено от бял кон. Много по-впечатляващи за туристите обаче са златните съкровища и „гробниците на корейските царе“, които могат да се видят в Дерънгуон парк в град Кьонгджу. Неслучайно местността и намерените там златни съкровища са под протекцията на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

Korea

Докато се разхождаме под ярките слънчеви лъчи и се наслаждаваме на зеленината и простора наоколо осъзнаваме, че под краката ни се крият хиляди все още неразкрити златни и сребърни съкровища на владетелите на Шилла. Това е така, защото повечето от 23-те гробници в местността са все още неразкрити. Само в проучените досега 6 могили са намерени 40 000 артефакта. При това повечето предмети са уникални и единствени по рода си и всеки от тях заслужава да бъде показан в отделна витрина и да му се любувате с часове.

Korea

Съкровищата са запазени до днес заради далновидността на представители на династията Шилла. Гробниците в Дерънгуон парк нямат коридори. Вместо това покойниците и техните съкровища са положени в дълбоки ями, облицовани с дърво. Те са покрити с кал и запечатани с глина. След което върху земната маса се издига истинска постройка от масирани речни камъни, които не само правят достъпа до гробниците по-труден, но и с тежестта си допълнително заравят скъпоценностите и телата. Според историческите сведения последните могили са построени през 6-ти век след Христа, малко преди в страната да бъде приет будизмът като религия, заради което владетелите спират да бъдат погребвани ритуално.

Korea

Най-известната фреска от откритите гробници в Дерънгуон парк е на бял кон, който препуска в облаците. Заради галопиращия му полет името на самата гробница е Чеонма, което е името на корейския Пегас. Тя всъщност била първата могила, която била разкопана и заради специфичната конструкция на могилите обаче се наложило да я разрушат изцяло. Днес посетителите влизат във възстановка на оригиналната могила. Сред откритите в нея експонати са пълно златно конско съоръжение, златен колан с нефритена украса, златна корона, гривни и пръстени и дори изработени изцяло от злато обувки, които очевидно не били носени никога. Не липсвали още бронзови и железни казани, керамични съдове и дори меч.

Korea

Най-голямата от проучените могили всъщност е двойно и се състои от две гробници. По-малката, принадлежи на кралицата, а по-голямата – на владетеля. Интересен е фактът обаче, че докато короните, намерени в мъжките последни покои са бот позлатен бронз и сребърни, дамата е положена със златна такава. Короната на кралицата е съставена от лента, която се поставя на главата, а върху нея са закрепени пет високи вертикални елемента. Три от тях представляват стилизирани дървета, а два – животински рога. Короната е украсена и с висящи елементи. В същата гробница е намерен и уникален златен колан, който и днес впечатлява с украсата си.

Korea
Post Tags
Сподели статията