fbpx
 

Моцартовите празници събират в Правец почитателите на класическата музика

За поредна година почитателите на класическата музика ще си дадат среща в Правец между 12-ти и 16-ти юли. Тогава се провеждат Моцартовите празници. През тази година фестивалът ще е посветен на няколко юбилея – 10 години от присъединяването на България в ЕС , 450 години от рождението на Клаудио Монтеверди, 220 години от рождението на Гаетано Доницети, Франц Шуберт и Хайнрих Хайне. Цените на билетите за спектаклите са между 20 и 50 лева.

Официалното откриване на Моцартовите празници ще е от 20.30 часа със симфоничния концерт Заедно в Европа. Диригент е Найден Тодоров, солисти Волфган Давид от Австрия на цигулка, Цветелина Василева – сопран, Мариана Пенчева – мецосопран, Камен Чанев – тенор и Ивайло Джуров – бас. В програмата ще чуете произведения на Моцарт, Брамс, Бетовен.

Втората вечер от 17 часа ще се чества юбилея от рождението на Монтеверди и съвременника му Микеланджело да Караваджо с концерта Геният на барока и властелинът на светлината. В спектакъла ще участват Адреана Николова, Божена Иванова, Квартисимо, Мила Иванова, Елица Баджакова – Младенова, Петрана Стоянова и актьорите Силвия Лулчева и Мариус Донкин.Режисьор е Христо Симеонов. От 20.30 е предвиден оперно-кукленият спектакъл Влюбеният Моцарт или Дон Жуан – кукловодът на Държавна опера – Варна.

На 14-ти юли от 17 часа се отбелязва рождението на Шуберт и Хайне с Вдъхновени в ноти и стих, отново на режисьора Христо Стоименов. В музикално-балетния спектакъл ще вземат участие Гиргина Гиргинова, Иво Йорданов, Боряна Ламбрева, Трио Арденца, Галина Койчева, Константин Евтивом, Даниела Дикова, Анелия Димитрова, Ромина Славова, Ивайло Янев, Стоян Фъртунов. От 20.30 пък можете да попътувате В страната на операта.. Спектакълът е на държавната опера –Бургас. Диригент е  Иван Кожухаров, солисти Габриела Георгиева, Йоана Железчева, Симона Кодева, Иван Момиров, Михаил Михайлов, Иво Йорданов, а на акордеона Ксения Сидорова от Латвия.

На 15 юли от 11 часа можете а видите балета Пепеляшка по музика на Сергей Прокофиев на Държавната опера – Стара Загора с участието на прабългарската школа за оцеляване Бага-тур. Постановката е на Алида Бонева, а либретото на Николай Волков. В 17 часа е спекакълът Наш ред е!, посвете на Доницети на режисьора Христо Симеонов. Участват Нона Кръстинкова, Мила Михова, Добрина Икономова, Емил Павлов, Йвайло Йовчев, Ивайло Иванов.

Националния балет на Косово ще покаже спектакълът Ромео и Жулиета от 20.30 часа. Балетът ще е по музиката на Габриел Прокофиев. Хореограф е Дарел Тулон от Австрия. Следва музиката-колаж Сватба с хореография и либрето от Мехмет Болкан, Турция. От 23 часа е началото на спектакъла Бесаме мучо- танго и сангрия с щипка джаз до зори. Участват Димитър Косев, Мартин Ташен, Милен Кукошаров, Анелия Косева, Анелия Димитрона, Ромина Славова, Ивайло, Янев, Златомир Колев. Режисьор е Славчо Николов.

В последния ден на фестивала можете да срещнете от 11 часа с професор Благовеста Карнобатлова. От 20.30 е последният спектакъл в програмата – Кармен на Държавната опера – Стара Загора. Произведението на Жорж Бизе ще се ръководи от диригента Давид Крешенция – Италия и режисьора Агнян Драганов. Участват Саня Анастасия от Сърбия, Дарио ди Виетри от Италия, Юре Почкай от Словения, както и Евгения Ралчева, Делян Славов, Денис Иванов, Яница Нешева, Нели Нечева, Александър Братанов, Теодор Петков. Солиста на балета са Анелия Димитрова, Ромина Славова, Станко Танев.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.