fbpx
 

Започва маскарадният фестивал „Кукерландия“ в Ямбол

Разнообразни цветни маски под звуците на чанове и звънци, както и традиционни ритуали могат да видят гостите на Ямбол през следващите 4 дни, в които за поредна година ще се проведе маскарадния фестивал „Кукерландия“ в Ямбол. Кукери, сурвакари, сурати, старци, мечкари, джамалари, русалии и всякакви персонажи ще се съберат, за да покажат богатството на българските маскарадни традиции.

Kukerlandia Yambol

Първият фестивален ден – 23 февруари 2023 г. на площада пред община Ямбол ще премине под знака на приемствеността.  В програмата е предвиден маскараден празник за най-малките – „Аз съм кукерче“, както и демонстрации как според традициите се изработват сложните и пъстроцветни кукерски маски и костюми.

На 24 февруари карнавално шествие на малки и големи кукери ще тръгне в 17:30 часа от улица „Търговска“, предвождано от емблематичните ямболски гигантски маски и Гайдарски състав при Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ град Котел. Шествието ще приключи пред сцената до Община Ямбол, където ще започне огненият спектакъл на „ЖАР театър“, придружен от изпълненията на певицата DIA и гайдарския състав от Котел. Вечерта ще завърши с празнична заря.

На 25 и 26 февруари Градският парк в Ямбол ще ехти, огласен от хлопките, чановете и звънците на маскарадните групи, които ще представят обичаи от цяла България пред журито в състезателните дефилета. На втора сцена – в приказното село Кукерово, групите ще имат възможност да играят и повече време. Празникът в събота ще започне в 9:30 часа с традиционното кукерско хоро, а в неделя – в 10:00 часа.  В първия ден от дефилетата на 25 февруари – от 12:00 до 13:00 часа, пред публиката ще се представят и гостуващите чуждестранни групи от Турция, Северна Македония, Румъния.
Kukerlandia Yambol
На „Улица на занаятите“ до Безистена В центъра на града жителите и гостите на Ямбол ще могат да видят и закупят стоки и сувенири от майстори, които поддържат живи традиционни български занаяти. Децата ще се забавляват с творческите работилници на „Кукарт“, които също ще бъдат разположени до единствения оцелял османски покрит пазар в страната – ямболския Безистен. Предвидено е да работят и два базара – – в Градския парк и в централната градска част.
Kukerlandia Yambol
В 13:30 часа на 25 февруари ще бъдат наградени победителите в Международния фотоконкурс „Кукерландия“ и посетителите ще разгледат най-добрите фотографии, подредени в изложба през Безистена или вътре в него, според метеорологичните условия.
Кулинарен шоу-спектакъл „Свинско с винско по кукерски” с водещ Ути Бъчваров ще привлече любителите на кулинарията в 12:00 часа в неделя, 26 февруари, отново през Безистена в центъра на Ямбол. Готвачът-шоумен ще приготви и почерпи с над 1500 порции кисело зеле.
В 17:30 часа ще бъдат пресъздадени традициите на Сирни Заговезни – прескачане на огън, мятане на стрели, „хамкане” с халва, на сцената зад Спортна зала „Диана“ в Градския парк. След това Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ ще закрие XXIV издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ с песни и танци. Организатори на фестивала са община Ямбол и община Тунджа.
Kukerlandia Yambol
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.