fbpx
 

Кукери гонят злото в Банско

Кукери ще прогонят злото от Банско на 1-ви януари, Василовден. Традицията в планинския курорт се пази от самодейни състави във всяка махала. Облечените в коши и прикрити с маски мъже танцуват и издават страшни звуци,  за да прогонят злите духови и да е мирна и плодовита настъпващата година. Подобна е традицията в целия регион, така че можете да се насладите на кукери и в други градове като Разлог например.

От ранни зори кукерите ще огласят Банско с чановете си. Различните махали ще премерят сили в традицията на централния площад от 11 часа. Всяка група ще има 30 минути, с които да впечатли журито и публиката. Всеки ще може да се включи в празненствата и да се хване на хорото.

Купонът ще стартира още в новогодишната нощ, в която гост и жители на Банско могат да посрещнат празника под звездите на площада с песни, танци и специална програма. Публиката ще веселят самодейни таланти от местните читалища и народната певица Радостина Паньова.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.