fbpx
 

Кукери гонят злото и Ковид-19 от Пернишко

Въпреки, че международният маскараден фестивал „Сурва“ няма да се проведе през тази година в Перник заради мерките за неразпространение на Ковид-19, традицията ще бъде спазена в селата в региона. Облечените с кожи и със страшни маски на лица мъже и младежи ще се опитат ритуално да прогонят злите сили и коронавируса с шум на звънци и танци.

Ритуалните огньове ще бъдат запалени на 14 януари вечерта. Сурвакарите, за разлика от други години, няма да влизат в къщите на своите съселяни да наричат за здраве, а ще наричат през прага. Групите ще се движат по предварителен маршрут, който в повечето села е само по главната улица. Представители на РЗИ ще следят дали публиката е с маски и спазва дистанция.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.