fbpx
 

Деведжии гонят злото в село Лесново

По необичайно време се провеждат от незапомнени време кукерските игри в село Лесново, Елин Пелин. Докато в цяла България това се случва или в първите дни на новата година или в дните около празника Сирни Заговезни, в Лесново кукерите обикалят къщите на селото и излизат на площада на 6-ти и 7-ми януари – Йорданов и Ивановден. Името им деведжии идва от турската дума за камилар.

Според традицията през двата дни основната група за празника, съставена от младежи, които навършват пълнолетие през предстоящата година обикаля домовете на хората от Лесново, за да прогонят злото. Момчетата задължително са облечени като за сватба, а единият от младежите е пременен като булка в шоска носия. В процесията освен младоженец, кум и девер задължително включва и магаре с дисаги и неговият водач.

Групата се придружава от гайдар, който свири специфична мелодия, която е характерна за празника. С младежите има и тъпанджия. Девенджиите са дарявани във всеки дом с греяно вино, греяна ракия, сланина и хляб за магарето и неговия водач. След като обиколят къщите около обяд на 7-ми януари групата се събира на площада заедно с останалите маскирани мъже от селото. На мегдана има и мечка с рало, която оре и хора в най-различни костюми. Естествено се вият и кръшни хора.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.