fbpx
 

Над 120 групи кукери и сурвакари ще гонят злото от Перник на Сурва

Рекорден брой участници се очаква да се включат през тази година във фолклорния фестивал Сурва в Перник. Над 120 групи от България и чужбина ще прогонят злите сили от града по време на събитието между 26-ти и 28-ми януари. Заявки за участие са попълнили над 7 400 участници, като по-голямата част от тях са включени в български групи, които ще са част от състезателната програма на Сурва. Повече от половината от атрактивните макскирани сурвакари и мечкари са от Пернишко, а над 800 от тях са деца. В дефилетата ще се включат и групи от Македония, Сърбия, Албания, Румъния, Испания, Италия, Словения и Португалия.

За публиката пък ще остане удоволствието от съживената традиция, която е призната от ЮНЕСКО за живо човешко съкровище и е включена в списъка на организацията на нематериалното културно наследство на света. Официалното откриване на фестивала ще започне със запалване на фестивалния огън и спектакъл от 18 часа пред Двореца на културата в Перник на 26-ти януари. Събитията от програмата обаче започват още от сутринта с научната конференция „Маски и политики“, която ще се проведе в конферентната зала на Двореца.

От 10 до 17 часа в Обединения детски комплекс ще можете да се насладите на изпълненията на децата на Сурва. През трите дни на фестивала в Общинския младежки дом ще можете да се запознаете отблизо с магията по изработване на максите за сурвакарите. Пред Младежкяи дом от 11 часа на 26-ти януари пък ще можете да опитате зимни ястия и кулинарни вкусотии от региона. В галерия „Любен Гайдаров“ от 14 часа се открива изложбата „Сурва арт“, а в същия час на площад „Кракра“ започва и младежкото маскарадно дефиле. В Сурвакарското село от 19.30 часа започва концертна програма на чуждестранните групи, включили се във фестивала.

В събота, 27-ми януари от 10 до 17 часа на Централния площад в Перник можете да проследите състезателните фестивални дефилета, като журито е разделило участниците условно на две групи – сурвакари и кукери, които се борят за отделни призове. Пред двореца на културата на втората сцена на събитието от 11 до 14 часа ще се представят чуждестранните групи. Пред общинския двор можете да се включите в творческо ателие за изработване на маски, а от 18 часа в Сурвакарското село започва фолклорна програма.

Последният ден на Сурва – 28-ми януари, също започва със състезателните дефилета на площада, които продълават от 10 до 17 часа. От 11 часа на Естрадата в Градския парк ще се проведе кулинарно шоу. На втората сцена ще се представят български групи и отново всеки ще може да се вклчи в изработването на маски. Официалното закриване на фестивала е от 18 часа на Централния площад.

С обичая по традиция се гони злото и се наричат къщите в селото и техните обитатели за хубави събития през годината като сватба или бебе. Маските на кукери и сурвакари се изработват всяка година и обикновено се правят от кожи на животни, звънци, цветни парцали, пера от домашни птици, рога, царевична шума, вълна. А понякога просто лицата на участниците се покриват със сажди. В миналото в него се включвали единствено младежите, но сега в дефилетата можете да видите също много жени и деца.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.