fbpx
 

Кукери гонят злото от Широка лъка

Традиционно в първата неделя на март кукери ще изгонят злото и ще приветстват идването на пролетта и събуждането на земята за нов живот в Широка Лъка. През тази година фестивалът Песпонеделник съвпада с националния празник 3 март. Официално фестивалът започва в 10 часа с поднасяне на цветя и венци пред паметниците на българските герои.

mummers Shiroka laka

В 11 часа ще бъде открит фестивалът Песпонеделник и ще бъдат представени участващите 7 състава. В 12 часа започва народното веселие с оркестър Калофер с ръководител Пею Маринов. В 14 часа ще бъде открита изложба с детски рисунки и кукерски маски. А в 18 часа ще започне тържествения концерт на ученици от училището за фолклор, посветен на трети март.

mummers Shiroka laka

Широколъшките кукери, наречени „песяци“ представляват група маскирани и костюмирани младежи. Дружината се води от старейшина и в нея задължително има пресъздадени образите на невяста. Всички останли маски са направени от цели овци кожи, обърнати с вълната навън. Те се нахлузват на  лицето и имат изрязани две дупки за очите, подчертани с червен плат и една за уста. На лицата на маскираните мъже се пришиват мустаци и бради. Част от маските са украсени и с рога.

mummers Shiroka laka

Характерни за костюмите са и големите гърбици, напревени от подложени възглавници, слама или парцали под кожите. Маскираните са въоражени със саби, а на пояси си носят закачени звънци, с чиито звук гонят злото, обикаляйки от къща на къща. Според поверието ако те прескочи песяк ще ти върви през цялата година. След като обходят къщите песяците се отправят към селския площад, където представят венчален обред на невестата и старейшината, раждане, оран и засяване.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.