fbpx
 

Традициите оживяват на фестивала „Кукерландия“ в Ямбол

Българските традиции за пореден път ще превземат Ямбол по време на ежегодния фестивал „Кукерландия“. Групи на кукери, бабугери, сурвакари и старци от цялата страна ще се състезават за това кой е направил най-добри маски и се доближава най-много до фолклорните ритуали. За поредна година е предвиден и конкурс за фотографи, запечатали българщината.

„Кукерландия“ през тази година ще продължи от 22-ри до 26-ти февруари, като кулминацията на фестивала е през последните два дни. Стартът ще бъде даден на 22-ри, когато ще започне карнавалното шествие на кукери и маскирани. Началото е от 17: 30 часа на площада пред община Ямбол. През първия ден ще се пресъздават и традициите на празника Сирни Заговезни, който отбелязва началото на християнските пости.

Ще се прескача огън, ще се мятат стрели и ще се пресъздаде ритуала „хамкане“, при който символично се захранват хората за предстоящия Великденски пост, като се опитват да отхапят от висяща, закачена за конец халва. Празникът продължава с фолклорна програма от 18 часа на централната алея в Градския парк.

През втория ден можете да разгледате детската изложба „Моята кукерландия“. Победителите в едноименния конкурс ще бъдат наградени от 17: 30 часа в Народно читалище „Съгласие“. От 18 часа в „Безистен“ пък можете да се включите в бал с маски. На 24-ти можете да се насладите на детска фолклорна програма от 10:30 часа в Градския парк или от 17:30 да разгледате фотоизложба в галерия „Ж. Папазов“.

Официалното откриване на Кукерландия е от 18:30 часа с празничен спектакъл и заря в Градския парк. На 25-ти можете да видите кукерско хоро от 9:30, а от 10 часа да проследите участията на чуждите групи, които са извън конкурсната програма. От 12 часа на втората сцена ще се изявят и българските групи. В близкото до Ямбол село Кабиле ще се пресъздаде и кукерския празник.

В последния ден на фестивала е втората част от състезателното дефиле и награждаването. Над 50 са групите, които ще се състезават в конкурса. Традиционна за „Кукерландия“ е и алета с гигантските маски, които достигат до височина 3 метра. Освен това по време на фестивала ще можете да си купите традиционни сувенири, вино, млечни и месни продукти.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.