fbpx
 

16-ти кукерски фестивал започва в Симитли

За 16-та поредна година кукерският фестивал „Симитлия –Древната земя на кукерите“ ще се проведе на стадиона в град Симитли. В събитието, което има и състезателен характер ще везамт участие над 30 местни и чужди групи от съседните Македония и Гърция. Изпълненията ще започнат от 10 часа на 12-ти януари. Над 20 000 души всяка година наблюдават как облечените с костюми от животински кожи  страшни маски танцуващи мъже прогонват злите сили и измолват плодородие за предстоящата година.

simitli mummers

Самите участници всяка година надвишават 5000 души. Групите ще бъдат оценявани в няколко категории –  за цялостно представяне, автентичност и за пресъздаване на обредната традиция. Ще бъдат раздадени и индивидуални награди. Участие към момента са заявили 8 местни групи от Симитли, колтиви от общините Елин пелин, Ямбол, Павел Баня, Кюстендил, Перник, Петрич, Благоевград, от македонските градове Велес и Делчевско.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.