fbpx
 

Кукери гонят злото от Глушник

За поредна година кукери ще прогонят злото от сливенското село Глушник. Традицията се поддържа жива всяка година, а ритуалът се изпълнява от ентусиастите в селото през втората събота на февруари. През тази година празникът ще е на 11-ти февруари. Облеклото на дружината, която нарича във всяка къща на Глушник за здраве е специфично.

Кукерите са облечени в червено-бели губери, а на кръста им висят чанове, чиито звук гони демоните. Освен това всеки от тях е преминен в ръчно направена маска, а в ръката си носи така наречения „помет“ – прът, на който е завързана агнешка или заешка кожа. Именно с него се удрят закачливо присъстващите за здраве и плодовитост.

Кукерската дружина в Глушник неизменно има младоженец и булка, като и двете роли са поверени на мъже. В групата задължително присъства и облечен като мечка човек. Сред важните фигури в ритуала е и тази на кукер, преоблечен като поп, който благославя домовете и ръси за здраве. Булката пък трябва да избръсне всеки ерген в селото.

След като кукерите обиколят всяка къща в селото и я нарекат за здраве, целият Глушник се събира на площада. Там веселбата и закачливите удари с помети продължават. Част от обреда са и смехотворни нецензурни бъртвежи, които трябва да донесат сила и плодовитост на присъстващите. Традицията е подобна на тези в карнавалите преди християнските пости. Предполага се, че мръсните приказки и веселието ще доведат до ред и блогопристойност през цялата следващата година.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.