fbpx
 

Кукери гонят злото от Перник

За поредна година кукери от цял свят ще прогонят злите сили от Перник и България на поредните маскарадни игри Сурва 2017. Те ще се проведат от 27- ми до 30-ти януари в миньорския град. През тази година участниците са рекорден брой. Общо 115 групи ще вземат участие в дефилето и конкурсната програма, като 16 от тях идват за фестивала от чужбина. Общият брой на участниците е над 6 200.

Официалният старт на празника е на 27-ми януари, петък от 18 часа пред Двореца на културата в Перник. Тогава ще бъде запален и огънят на Сурва, с който се дава официален старт на фестивала. През следващите два дни от 10 до 17 часа на центъра на Перник можете да се насладите на програмата, подговена от максираните групи.

По традиция всички обреди се изпълняват от мъже. В различните части на България кукерите, сурвакарите, бабугерите, станичарите, дервишите и другите имена, с които ги наричат играят по различно време на годината и с разнообразни маски. Целта на обреда обаче винаги е с танца си да изгонят злите сили и да осигурят здраве и плодородие през предстоящата година.

В Пернишко маските са изработени от кожи на овце и кози, криле и пера от домашни птици, рога, царевична шума, коноп. На други места в страната те се правят от сукно, вълнена прежда, мъниста, сухи растения, хартиени цветя. Участниците сами изработват максите си или се доверяват на опитен майстор за направата на костюма им.

Първият маскараден фестивал Сурва се провежда в Перник през 1966 г. Първоначално през няколко години, докато от 2008 г. насам се провежда всяка година, в последния петък, събота и неделя на януари. Състезанието тази година е в четири категории според възрастовата група и това дали групите са съставени от сурвакари или кукери. Критериите по които се оценяват участниците са артистичност, представяне на моменти от маскарадна традиция, поддържане и предаване на местна културна специфика и на традициите при маските и облеклото.

Класирането става ясно на 30-ти сутринта. По време на фестивала ще е отворена и работилница за маски, в която гостите на фестивала могат да научат повече за традицията. На Сурва 2017 можете да опитате и традиционни специалитети и питиета, да присъствате на художествени изложби и фолклорни програми, които съпътстват празника.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.