fbpx
 

Кукери будят жените посред нощ в родопското село Забърдо

Младите момчета и ергени в родопското село Забърдо всяка нощ на 13-ти срещу 14-ти март прогонват злото и будят жените. Традицията се нарича Стара Марта и повелява младежите да се облекат като кукери, да надянат страшни маски и да опашат чанове. Колкото по-далеч се чува звънът им, толкова по-далеч ще стоят злите сили през следващата година.

Началото на празника се поставя в около 3 часа слеед полунощ, когато момците започват да обикалят къщите в селото, пеейки песни. В знак на благодарност, че прогонват злото от дома им, стопаните ги даряват с дребни суми пари, яйца, бутилки вино и ракия. Празникът е посветен на настъпващата пролет, а ритуалът се повтаря от незапомнени времена.

Според традицията всеки ерген трябва сам да изработи маската си, а тя трябва да въплъщава преставата му за демон. Вярва се, че чрез ритула момчетата се превръщат в мъже. Първоначално с чанове, чиито звук прогонва злите сили се окичвал единствено най-личният момък в селото, когото наричали „машмарок“. През последните години обаче звънци носят повечето кукери от групата.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.