fbpx
 

Кукери ще прогонят злото и от Ямбол

На 24-ти и 25-ти февруари ще се проведе едно от най-зрелищните карнавали у нас – „Кукерландия“. За поредна година маскирани мъже и жени ще изгонят злото от Ямбол с биене на звънци, хлопатари и страшен вид. Свързаната със Сирни Заговезни традиция има за цел да посрещне пролетта и пробуждането на земята. Парадът е със състезателен характер, а наградният фонд за участниците е 10 000 лв. Журито оценява автентичността на изпълненията, облеклата, маските, атрибутите и артистичността на участниците.  

Събитията на фестивала започват още на 22-ри с детската изложба „Моята Кукерландия“ и награждаване на победителите в едноименния конкурс. От 19 часа е началото на бал с маски. На 23-ти февруари ще се проведе детския фолклорен празник „Аз съм кукерче“ и ще бъдат наградени победителите в конкурса за изработване на кукерски маски. На кръгла маса ще бъдат обсъдени възможностите на фестивалите за популяризиране на туризма.

От 14 часа ще може да бъде видяна фотоизложбата „Родопски шарки“ на Цончо Балканджиев. В 17.30 часа започва шествието на кукерите по улиците на Ямбол, а официалното откриване на фестивала е от 18.30 часа на сцена Безистена. Публиката ще може да се наслади на празничния спектакъл „Мистичен ритъм“ на ансамбъл „Чинари“ и празнична заря.

На 24-ти февруари от 10 часа можете да проследите кукерското хоро В Градския парк от 10.30 часа е началото на състезателното дефиле на фестивал, а втората му част е на 25 -ти. На втората сцена пък ще се представят маскирани с шоу в „Кукерово“. На 24 -ти гостите на Ямбол ще могат да се запознаят и с бита, обичаите и кулинарните традиции на селата от региона.

Всеки ще може да разгледа и фотоизложба, както и представяне на кукерски маски и костюми. Ще бъдат наградени и победителите от международния фотоконкурс за улавяне на магията на традицията. В село Кабиле също ще бъде пресъздаден обичаят на кукеровден, както се празнува в различните населени места край Ямбол. Изпълненията на чуждестранните групи можете да проследите от 16.30 часа в Градския парк.

На 24-ти февруари от 18 часа ще бъдат пресъздадени и традициите на празника Сирни Заговезни с прескаченето на огън, мятането на стрели, хамкане с халва, гигантска баница и фолклорен спектакъл. На 15-ти отново ще можете да проследите състезателните изпълнения на кукерските групи, да се запознаете с традициите на селата от региона, да разгледате различни изложби и да присъствате на кукерски празник в село Чарган. В 15  часа започва заключителния концерт на фестивала

По време на фестивала организаторите са предвидили и различни съпътстващи събития, които не са част от официалната програма на Кукерландия. В Градския парк ще бъде организирана територия за забавления, наречена Кукерград. Там ще можете да разгледате Алеята на гигантските маски, да си купите сувенир, да опитате вино и храни от региона.  

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.