fbpx
 

Запечатайте бутилка с лика си в музея на виното в Мелник

В музея на виното в Мелник можете да си затворите бутилка вино с вашата снимка вместо етикет. При това на съвсем прилична цена от средно 10-12 лв. Шишето се запечатва пред вас с предварително избрано вино – бяло или червено. И тъй като Мелник е прочут със своя сорт широка мелнишка лоза ви препоръчваме, особено ако е за подарък, да вземете от него. Но изборът все пак е въпрос на  вкус.

Част от магията е, че пълното шише се затваря пред очите ви. Първо се слага тапата, после тя се залива с восък, а етикетът се изписва на ръка с информация за сорта. Ако решите обаче да изненадате близкте си, можете да поставите и етикет с ваша или тяхна снимка или такава от паметно събитие като сватбения ви ден или раждането на детето ви. И да запазите елексира за специален случай.

Преди да си купите вино обаче няма как да не го дегустирате. Входът за Музея на виното в Мелник е 3 лв., но се предлага и дегустационен билет. Ако го изберете ще опитате 3 червени и едно бяло вино, придружени с хапки от препечен хляб и зехтин. При това наляти директно от бъчвата. В пещерата-трезор на музея се съхраняват и над 400 вида вина, произведени у нас и в чужбина, така че изборът ви за пазаруване не се свежда само до дегустационните елексири. Освен това в музея можете да си купите и домашна ракия.

Музеят на виното отвори врати през 2013 г. и оттогава в него можете да се запознаете с традициите за производство и да научите интересни факти за виното, най-малкият град в България и региона.  Впечатляваща е уникалната колекция от инструменти, съдове, съоръжения и технологии за производство на вино и ракия – ножици, кошници, кошове, бъчви, плетени дамаджани, павурчета, мелачки. Има сбирка от фотографии и мозайки.

Мелник се слави най-много с виното от  широка мелнишка лоза. Сортът се отглежда само в региона, а виното има уникален вкус. Когато го пиете усещате съчетание от ягоди, бели череши, а понякога и нотки на тютюн, суха мента и черен пипер. Твърде се, че виното съдържа ензимът на дълголетието, а славата му се носи още от времето на император Траян. После става любимо и на Уинстън Чърчил.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.