fbpx
 

На музей в Истанбул с деца

Искате да заведете детето си в чужбина, на изгодна цена и да има подходящи забавления за малчуганите? Истанбул винаги е добро решение. Музеите в турския мегаполис помагат на децата едновременно да научат повече за културата, изкуствата, технологиите и историята, като същевременно създават и забавни моменти за цялото семейство. Ня 23 април в Турция празнуват Деня на детето и музеите също са подготвили специални изненади за празника. 

 

Самолети, автомобили и други: Музеят Рахми М. Коч

Открит през 1994 г., музеят Рахми М. Коч е сред уникалните музеи в Истанбул. Разположен в Хаскьой на брега на Златния рог, музеят е единственият голям музей в Турция, посветен на историята на транспорта, индустрията и комуникацията. Той обещава незабравимо пътешествие в миналото с експонати, включващи класически автомобили, първите трамваи, лодки, антични самолети, параходи и пени-фартинги (първите видове велосипеди). Посетителите могат също така да разширят своите хоризонти в секции, посветени на научни изобретения и инструменти. Колекцията на музея включва и някои от личните вещи на Мустафа Кемал Ататюрк. Музеят Рахми М. Коч редовно организира различни дейности и работилници за деца, по време на които техните родители могат да се насладят на близките крайбрежни кафенета и ресторанти. Повече за музея и каква е цената на билетите можете да научите от официалния му сайт. 

 

Пътуване в детството: Музеят на Играчките

Музеят на играчките в Истанбул е разположен в историческо имение в Кадъкьой. Най-известният квартал в азиатската част на града, приветства посетители от всички възрасти в цветния свят на играчките. С колекция от играчки, събирана в продължение на две десетилетия от поета и писател Сунай Акън от антикварни магазини и аукциони в повече от 40 страни, Музеят на Играчките е отлично място за родители и деца да прекарват времето си заедно. Експонатите на музея включват най-известните примери от историята на играчките от 1700 г. до наши дни, като предлагат на родители и деца възможност да научат за световната история по забавен и запомнящ се начин. Освен това Музеят на Играчките в Истанбул е пионер в създаването на съюз на музеи за деца и играчки в световен мащаб, давайки на Истанбул титлата „столица на музеите на играчките“.

 

Където времето спира: Миниатюрк 

Друг музей, обичан от децата е Миниатюрк. Той обединява архитектурното наследство на цивилизациите, управлявали Анадола през цялата история. Музея е отворен за посетители през 2003 г. с мотото „Малък модел на голямата страна“. Това е уникален парк, където са изложени модели в мащаб 1/25 на най-важните забележителности на Турция. Има миниатюрни модели на 137 архитектурни произведения –  от кервансараи до комплекси, джамии, църкви и синагоги и древни сгради до дворци. Посещението на Миниатюрк е прекрасно въведение в турската история. Повече за музея и каква е цената на билетите можете да научите от официалния му сайт. 

 

 

Свят на илюзии: Музеят на Илюзиите

По принцип децата се главозамайват от магия и илюзия. Истанбулският музей на Илюзиите кани децата в изненадващия и забавен свят на илюзиите в Нарманлъ Хан в Бейоолу (европейската част на града) и в Мола на площад Емаар (азиатската му част). Музеите предлагатоптични илюзии, холограми, илюзионни тунели и интелигентно проектирани стаи, които карат посетителя да изглежда с главата надолу, представяйки интригуващи преживявания на посетители от всички възрасти. Докато Музеят на илюзиите в Истанбул предлага на децата интерактивно и забавно пътешествие, експонатите също допринасят за развитието на детското въображение със своите трикове за възприятие. Разгледайте Infinity Room на музея, Vortex Tunnel и Upside-Down Room, прекарайте страхотно време с децата си и направете много снимки. Повече за музея и каква е цената на билетите можете да научите от официалния му сайт. 

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.