fbpx
 

Започва фестивалът на гъбите в Гравена, Гърция

Ако има гръцка столица на гъбите, то определено тя е малкото градче Гравена, в регион Западна Македония на съседна Гърция. Ако сте страстен любител на ястията от гъби, обичате ги във всякакви форми и вкусове и сте готов да се изненадате от десетките гъбени гозби, които местните са превърнали в изкуство – то непременно посетете градчето. Още повече, че то може да ви е и чудесна отправна точка за рафтинг  по река Алиакмонас, а ако имате късмет в това приключение може да ви придружи и истинска богиня – Афродитис или с други думи Афродита – богинята на красотата и любовта,  водач в местния рафтинг център.

Безспорно най-подходящият момент да посетите Гравена е по време на специализираният гъбен фестивал в града, който започва днес и ще продължи до 19 август 2023 г. Провежда се традиционно в средата на най-летния месец. По време на събитието в зоната на фестивала можете да опитате най-различни ястия и дори напитки, приготвени с гъби, да си купите най-различни продукти, направени от гъби, както и произведения на местните занаяти, посветени на гъбите, да посетите музея на гъбите и дори да си купите семена, за да си занесете по-дълготрайни спомени у дома. Сред атракциите, ако времето позволява, са и организирани турове за бране на гъби, а каква по-хубава емоция от откривателството.

Всяка вечер от 19:30 до 21:30 часа можете да пробвате и напълно безплатно кулинарни шедьоври, в които местните влагат не просто умения, а и цялата си любов към гъбите. Предупреждаваме ви, че тя е много заразна. По време на фестивала, който през тази година се провежда за 17-ти път, можете да се снимате с гъбени шапки или до многобройните скулптури на гъби в града.

За гъбената мания, която тресе не само жителите, а и туристите в Гравена е виновен един единствен човек – основателят на Гъбеното общество в Гревена – Йоргос Константинидис. Той започва да промотира гъбената култура и възможностите, които дава местното богатство преди около 30 години, пише книги, изнася лекции, докато лека-полека буквално не запалва и млади и стари да погледнат на традиционното си препитание като възможност за правене на бизнес. Резултатът не закъснява. Запалени по събирането на гъби и ловът на трюфели с кучета са и най-младите. А за тези, които не успеят да посетят Гравена в дните на фестивала остава утешителната награда – да си купят паста с гъби, мариновани гъби, локум с гъби, ликьор от гъби, заготовка за ризото или орзо с гъби или просто ръчно направен магнит. Уверяваме ви, че е толкова изкушаващо, че е добре да си предвидите по-голям куфар или допълнителна раница.

В района на Гравена виреят близо 2500 гъби от общо 7000 познати на територията на Гърция, като над 150 от тях са ядливи. Препитането на жителите на Гравена се дължи на гъбите не от вчера и именно благодарение на тях местните са оцелявали в трудни години. Ако не успеете да прескочите до Гърция за фестивала, не се притеснявайте. В таверната в центъра на Гравена можете да пробвате над 20 ястия от гъби – салата с любимите на римския император Гай Юлий Цезар гъби, наречена на него цезарска гъба, която може да се хапва и прясна, печени гъби, пържени със зеленчуци, задушени, пълнени с местни сирена, пай с гъби, баница с гъби, панирани гъби, наденици с гъби, туршия от гъби, сирене с гъби, паста с гъби, хляб с гъби и накрая дори сладко от гъби, което се приготвя от специални такива (пачи крак, който вирее и в изобилие и  у нас), чиито аромат напомня кайсии. Въобще рай за гурме ценителите. Цените на порция са около 5-6 евро, така че ви препоръчваме да отидете с приятели, за да можете да поръчате максимално много различни ястия, които да си поделите. Плато за двама се предлага на цена от 13 евро, за трима – 16 евро, а за четирима – 22 евро.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.