fbpx
 

Миконос – малката Венеция и вятърните му мелници

Ако искате да срещнете Мадона, Том Ханкс, Мик Джагър, Никълъс Кейдж или Том Круз, то със сигурност трябва да си подарите пътуване до гръцкия остров Миконос. Още щом стъпите на късчето земя от Цикладските острови ще ви стане ясно защо толкова много знаменитости предпочитат да събират тен и да купонясват край Егейско море. Добре де, може да нямате късмет и да не видите нито една от тези световни звезди и дори да не успеете да снимате пеликана-талисман на остров Миконос – Петрос, но пътуването до там си заслужава, за да се разходите по тесните приказни улички, да изпиете едно кафе или да изядете домашен сладолед, чиито вкус ще помните дълго.

Най-интересният, а и изключително изгоден начин да стигнете до там е с круизен кораб. Поне ние направихме така и за миг не съжалявам, че избрахме 7-дневната програмата на круизната компания Celestyal “Идиличната Егея“. Ако искате да научите повече за остров Миконос, от деска за брегови екскурзии, начело с мис Шарън ще ви помогнат да изберете своето приключение. Обещаваме ви, ще имате време за всичко, защото пристигате на острова рано сутринта и си тръгвате доста, след залез слънце.

Освен това от компанията ви осигуряват безплатен автобус, който да ви заведе от новото пристанище, на което акостирате до старото пристанище, което е непосредствено до централната част на градчето Хора. При това автобусът върви постоянно, така че можете да излизате и да се връщате, когато пожелаете. Ако ви остане време, както на нас, можете да отскочите и до родното място на боговете-близнаци от гръцката митология Аполон и Афродита – остров Делос, който се намира само на 50 минути с кораб от Миконос.

Според митологията именно на Миконос древногръцкият герой Херкулес извършил един от подвизите си, а именно – победил гигантите. Легендата твърди, че телата им могат да се видят и днес и всъщност те съставят скалите на острова. Реално забележителностите на Миконос не са толкова много, но туристите го обожават заради атмосферата. Все пак не бива да пропускате „малката Венеция“, както е наречен архитектурен ансамбъл от крайбрежни къщи, оцветени в ярки цветове. Реално островът известно време е бил владение точно на Венеция и заради този факт е бил опустошен през 16 век от адмирала на султан Сюлейман Великолепни – Хайредин Барбароса (Червената брада).

Безспорно най-голямата атракция на острова са вятърните мелници, които са частни и са предпочитано място за снимка от туристите. Най-снимани са мелниците, разположени в южната част на Хора, между живописния Алефкандра и областта Ниохори, и впечатляват всеки посетител с изцяло белите си, огромни размери, подредени в редица, обърнати към морето. Мелници на острова е имало още през 15-ти век, като се предполага, че са същите, на които се наслаждават и днес туристите.

Собствениците на мелниците били богати земевладелци, търговци, моряци, хора с авторитет и власт в обществото. Защото мелниците реално работили почти всеки ден, като вятърът на острова спира едва за около 10 дни в годината. Днес от 20-те мелници на острова са запазени 7. Те са изградени от камък и са триетажни. На първият се претегляло брашното, на втория се събирало, а на последния била машината за мелене. Не по-малко фотогенични от местните мелници, са белосаните църкви на острова и тесните му синьо-бели улички, украсени от цветя в ярки багри.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.