fbpx
 

Започва фестивалът на народната носия в Жеравна

150 години назад във времето за поредна година ще можете да се върнете ако вземете участие в 12-то издание на Фестивала на народната носия в Жеравна. През тази година събитието ще се проведе между 16-ти и 18-ти август. Откриването ще бъде от 20 часа на 16-ти август. Тогава ще бъде връчено годишното отличие „Апостол на българщината“.

През първата фестивална вечер ще можете да се насладите на концерти на „Ева квартет“, Стоян Янкулов – Стунджи, на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, „100 каба гайди“, зурни от Петрич, тракийски оркестър „Гергьовден“ и Етрополска духова музика. От 23 часа край огъня ще се извият народни хора, ще се пее и играе с „Виевска фолк група“.

Във фестивала през тази година ще могат да се изявят и поети, които ще трябва да напишат стихотворение на тема „Жеравна“. Сред журито ще е именитият академик Антон Дончев, а литературните награди ще са на името на покойния бизнесмен и родолюбец Стефан Шарлопов. За първите три места са предвидени и парични награди.

Zheravna folklore festival

През трите фестивални дни, според правилника, всички участници задължително трябва да са облечени с фолклорна носия, която може да бъде автентична, сценична или стилизирана. Допускат се и облекла от началото на 20-ти век, старинни военни униформи, както и традиционни за други държави.

Zheravna folklore festival

Забранено е внасянето и ползването на редица предмети от съвременния живот, както и на изделия от пластмаса. Ползването на мобилни телефони е разрешено само на определено за разговори място. През първите два дни категорично е забранено заснемането с камери, фотоапарати и мобилни телефони. Право на това имат само акредитирани медии и фотографите на фестивала. Предвиден е и паркинг за гостите на фестивала.

Zheravna folklore festival
Post Tags
Сподели статията
Автор

piggyschwainhen@gmail.com

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.