fbpx
 

Непалци премахват тонове с боклук и прибират мъртви алпинисти от Еверест

Непалската армия с помощта на шерпи за поредна година ще събере тонове боклук оставени от алпинистите и техните екипи, които изкачват Еверест. През тази година от непалската армия планират да приберат и телата на пет мъртви алпинисти. Работата по почистване на планината ще започне на 14 април, когато 12 членове на непалската армия със съдействието на 18 шерпи ще се опитат да съберат максимум свидетелства от човешкото пребиваване в района, съобщи CNN.

Проблемът с боклуците по пътя към Еверест е все по-сериозен заради засиления трафик към върха от непалска територия. През миналата година страната е издала 478 разрешителни за преходи на Еверест, като в числото обаче не се включват единствено алпинистите, които атакуват върха, а и шерпи водачи, помощен персонал и други присъстващи. В резултат на това пренаселеността и боклукът са два от най-големите проблеми, които тормозят Еверест през последните години.

Сезонът на катерене през 2024 г. ще бъде първият, който изисква от всички катерачи да използват разпределени от правителството торбички за изпражнения и да носят отпадъците си обратно със себе си от по-високите планински лагери. През тази година за първи път алпинистите ще получат и чипове за проследяване, които могат да помогнат при мисии за търсене и спасяване.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.