fbpx
 

Несебър празнува 34 години в Юнеско

На 9-ти декември от 18 часа в Несебър ще бъдат чествани 34 години от вписването на стария град в списъка на световното културно наследство на Юнеско. Като част от празника ще бъде открит новооткрития площад в града, носещ името на Жулиета Шишманова, легендарната треньорка на българския отбор по художествена гимнастика от преди десетилетия, родена в Несебър. Празнично настроение ще създават малките таланти от вокална група „Морски звездички“ към Общински детски комплекс.

Старият Несебър е включен в списъка на световното културно наследство през 1983 година на конференция във Флоренция, Италия. Причината са запазените паметници от хилядолетната история на града. Сред тях са старите крепостни стени от Римската епоха и средновековине, византийски и старобългарски църкви с уникални стенописи, старинни къщи от 18-ти и 19-ти век.  Сред църквите, които можете да разгледате е Старата митрополия – най-голямата раннохристиянска църква в Несебър.

Можете да разгледате и базиликата от 6-ти век „Богородица Елеуса“, църквите „Свети Стефан“ от 12-ти век, „Свети Тодор“ от 13-ти век, „Пантократор“ от 14-ти век и „Свети Иван Кръстител“. Старите къщи на града са характерни с първия си каменен етаж, служил за стопански цели, а вторият етаж с дървената облицовка и множество прозорци. Къщите били белосвани отвътре. Не пропускайте да посетите и историческия музей на Несебър, за да научите повече  за историята на града и да разгледате ценни експонати, намерени при разкопки.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.