fbpx

Нови археологически находки на хълма Трапезица

Нови археологически находки на хълма Трапезица във Велико Търново – дворецът на династията Асеневци

Велико Търново

Велико Търново

Нова атракция, свързана с историческото минало на България, се подготвя в старата столица Велико Търново. Това е дворецът на династията Асеневци на хълма Трапезица, намиращ се срещу хълма Царевец.

От няколко месеца там се изгражда лифт, който ще качва туристите до върха на възвишението само за три минути. Предвидено е и строителството на подпорна стена, обособяване на художествено осветление и туристическа инфраструктура за достъп до крепостта. Подобни съоръжения има в европейски туристически центрове – Будапеща, Прага и Париж. Денивелацията при пътуването ще бъде около 65 метра. Кабинката на лифта ще e климатизирана, с 25 места за туристи.
Около новите открития на археолозите на хълма Трапезица се предвижда и монтирането на осветление, като светлинните ефекти ще бъдат включат към спектакъла „Звук и светлина“ на Царевец.


От няколко поредни години археолозите усилено проучват хълма Трапезица, където е бил разположен дворецът  на основателите на Второто българско царство – Асен, Петър и Калоян. Сградата се е намирала на самия връх на хълма и от нея е било възможно да се види проходът към старопрестолния град и отсрещният хълм Царевец.


При разкопките в северната част на възвишението до главната порта на крепостта археолозите се натъкват на огромна сграда с размери 33 на 10 метра. Тя е изградена от дебели зидове, достигащи от 6 до 18 метра. От вътрешната си страна стените са покрити с фрески. Археолозите предполагат, че тук е бил разположен дворцовият комплекс, датиращ от края на ХII век, а около него е бил оформен друг масивен комплекс и военно укрепление. Впечатляващи са няколкото стражеви кули и главната улица, намираща се между дебелите зидове и страничния скат на хълма. При разкопките до самия дворцов комплекс се открояват стените на голяма църква. Около нея са разположени и големи сгради, за които се предполага, че са част от съществувал на това място манастир.


Сред най-ценните находки, които археолозите откриват около двореца на Асеневци, са графити от времето на Второто българско царство – странни рисунки, наподобяващи елени на фона на гора. Според изследователите незнаен непрофесионален художник се е упражнявал, драскайки по стената, и така е оставил за наследниците ясно очертаните рисунки на три елена. В един от откритите гробове е намерена и част от сребърен реликвен кръст.

Резервация и настаняване в хотели във Велико Търново

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.