fbpx
 

Нови защити за туристите в България

Нови защити за турстите  са предвидени в обновения Закон за туризма, предложен за обществено обсъждане на страницата на ресорното ведомство. В текстовете му е записано, че се предвижда създаването на Гаранционен фонд, в който се събират средства от туроператорите, с които при евентуален фалит на фирма да се защитият туристите, предплатили ваканцията си. В момента компаниите заплащат застраховка „професионална отговорност“, която според законо ще продължи да действа. По този начин коректните туроператори ще плащат двойно, за да гарантират за останалите, не са доволни от бранша.

В закона е предвидена и възможността средствата плащани от клиентите на туроператорите да се събират в специални клиентски сметки и да не могат да се харчат за нищо друго освен за предвидените резервации. Печалбите на туроператорите също да отиват в отделна сметка, с която фирмите да разполагат както намерят за добре, предлагат от ведомството. При този вариант обаче ще се ограничат възможностите за инвестиции на компаниите в нови превозни средства, персонал и разработването на атрактивни пакети, твърдят от сектора.

Етикет „национална автентичност“ ще се дава от ведомството на обекти, изградени или оборудвани с произведения на традиционните български художествени занаяти. В министерство на туризма ще се създаде и контролен орган, който ще проверява всички играчи на туристически пазар. Инспекторите на ведомството ще могат да нанасят глоби и да затварят обекти и фирми. Комисията за защита на потребителите пък ще продължи да проверява за качеството на услугите. Законът обаче е критикуван заради новото дублиране на проверяващи.

Стандарти в планинската маркировка, връчване на „етикет за качество“ за автентичен продукт, окрупняване на браншовите организации, нови правила за сигурност на атракциите и басейните , степенуване по атрактивност на забележителностите, норми за къмпингуване са други акценти в новия закон. За изграждането на ски писти пък вече няма да е нужно да се смени предназначението на теренът, върху който ще е зоната.

Почивки в България
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.