fbpx
 

Нимфео – гръцкото село от приказките

Да се върнеш сто години назад в миналото без да се отказваш от удобствата и комфорта на 21-ви век. Да се събуждаш и заспиваш с приказни зелени гледки. Да се разхождаш по тесни калдъръмени улички. И да наблюдаваш как се хранят, общуват, играят и къпят кафяви мечки. Всичко това е възможно на едно място, ако изберете за вашата ваканция или екскурзия гръцкото село Нимфео, което се намира в област Западна Македония на съседна Гърция. Един регион, който е истински рай и крие и други несметни туристически съкровища, а и силни връзки с българската история, за които ще ви разкажем в следващи материали. За съжаление или за щастие на туристите, които не харесват тълпите и искат да се докоснат до автентичните преживявания, селото и въобще регион Западна Македония остават извън най-натоварените туристически маршрути на съседна Гърция. И затова имате шанс все още да откриете неподправената им красота, защото предвид широката гама от преживявания, които се предлагат тук, скоро трудно ще се намира място за резервации.

Нимфео или Невеска, както се е казвало селото преди 1926 г., е било богато населено място, чиито жители са основно влахи. Къщите в селото напомнят на тези в Стария Пловдив поне по богатия интериор, удобства и украса. Всъщност както местните се шегуват в село Невеска са живеели основно граждани – търговци на вълна, злато и тютюн, чиято работа ги отвеждала чак в Египет и чиито снимки на хора с традиционно облекло върху камили красят експозицията в бившето училище на Нимфео. И днес има шанс да се докоснете до интериора, такъв какъвто е бил в богаташките къщи преди повече от век, благодарение на проект на бившия солунски кмет Янис Бутарис, който е родом от селото. Впоследствие автентично реставрираните от него къщи са откупени от частни предприемачи и работят като къщи за гости. Той възстановил десетина къщи не само отвън, но и закупувайки от антикварни магазини вещ по вещ обзавеждане, каквото може да бъде видяно от старите фотографии. И днес да спиш в La Moara или от местния влашки диалект – Воденицата, е незабравимо преживяване и удоволствие. И една подсказка – и банята, и тоалетната  които са отдерни помещения, всъщност са зад вратите на … гардероба. 

Можете да резервирате на място или по телефона, като трябва да имате предвид, че за Коледа, Нова година и традиционните гръцки празници обичайно е заето или поне има повече гости. Името Невеска идва от влашки диалект и означава буквално заснежено. Така че не е чудно, че именно тогава е и най-популярното време за ваканция в него. Ние обаче го посетихме в началото на лятото и буквално се влюбихме в красивата природа, любезните домакини и излезлите като че ли от приказка гледки и къщи.

Препоръчваме ви непременно да посетите църквата „Свети Николай“ в селото. Църквата е построена през 1867 година върху по-стар и по-малък храм. От нея се открива гледка и към швейцарския часовник в селото, който в момента обаче е развален и само за поправката му искат 40 000 евро. А селяните от Нимфео са успели да го купят преди повече от столетие, за да краси Невеска. Но да се върнем в църквата. В предверието й ще видите освен няколко традиционни икони и стенописи, изобразяващи древни гръцки философи като Аристотел и Сократ, както и Александър Велики. А отчето ще ви обясни, че идеята е, че християнските ценности са почитани още преди Христос от древногръцките философи, а местните се гордеят и със славната си история. На стените сред светците са изобразени и местни християни, загинали за да запазят вярата си. 

До самата църква пък има паметник на 8 християни, които се опитват да спасят храма по време на пожар, запален от османските владетели. Селяните изгарят заедно с църквата, но въпреки това не успяват да спасят храма. Впоследствие той е издигнат наново със средства събрани от сдружението на гръцките журналисти.

Сред най-големите атракции в Нимфео е фактът, че само на няколко километра от него се намира природният резерват Арктурос, в който намират убежище спасени мечки и други диви животни. Мечките се отглеждат от доброволци, а туристите, могат да ги снимат как се хранят, играят или къпят, да научат повече за тези невероятни животни, за навиците и характера им. И да си купят тениска, суитчър или друг сувенир с логото-мечка на резервата, за да подпомогнат изхранването на добродушните вегетарианци. 

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.