fbpx
 

Оберамергау е сцена и всички са актьори на нея

В германския град от близо 400 години се провежда най-голямото представление на открита сцена на „Страстите Христови“

Светът е сцена и всички ние сме актьори е казал Уилям Шекспир, без дори да е посещавал германският град Оберамергау, който веднъж на 10 години се превръща за 6 месеца в най-голямата сцена на открито, на която се разказва за живота и страстите Христови. Традицията датира от 1633 година или близо 400 години. Първоначално пиесата, в която днес се включват единствено родени в малкото градче хора или такива, които са живели постоянно в него минимум 20 години, започва като оброк към Господ, с молба да избави жителите на китното селище край Гармиш-Партенкирхен от жестоката чума, която върлувала в региона и от страданията на Тридесетгодишната война.

Местните жители на Оберамергау дали клетва, че на всеки 10 години занапред ще изнасят представление, в което ще разказват за живота и страданията на Спасителя, с които той избавя хората от греховете и мъките им. Подобно обещание дали и други околни селища, но след като се избавили от чумата, постепенно забравили горещите си молитви. Но не и жителите на Оберамергау. През тази година всеки ден до 2 октомври хиляди души от целия свят ще могат да се насладят на играта, музиката и песните на местните актьори, певци и музиканти за 42-ри път. Събитието трябваше да се състои през 2020 г., но въпреки репетициите на близо половината град – от малки деца до възрастни хора, които участват в мащабното представление, то бе отложено заради модерната чума – Ковид-19.

Две години по-късно, с нестихващ ентусиазъм и гордост от традициите, местните ще ви оставят безмълвни и ще ви подарят 8 часа щастие, изумление, състрадание и смирение. Самото представление продължава 5 часа, но заради дължината на пиесата е предвидена пауза за хапване, почивка и смилане на емоциите. Случващото се е толкова впечатляващо, че не можете да повярвате, че всички певци от хора, както и музикантите, също както актьорите са задължително местни и далеч не си изкарват хляба основно с актьорска дейност.

Въпреки че пиесата се изпълнява на немски, всеки, който е запознат дори и повърхностно с Библията и историята за живота на Христос ще разбере сюжета и случващото се на сцената. Пресъздадената история започва от влизането на Спасителя в Йерусалим и завършва с възкресението му. За публиката са предвидени и листовки с превод на английски, така че да следите репликите на актьорите, ако имате тази необходимост. На сцената освен близо 2000 души от малко над 5000-те жители на селището, можете да видите магарета, патици, коне, та дори и камили.

Ролите на Исус Христос се изпълняват от двама местни младежи, тъй като представленията са всяка вечер в продължение на близо половин година. Подготовката за пиесата в случая е продължила близо 3 години. Участниците често са едни и същи през годините, но ролите им се променят при всяко представление, веднъж на 10 години. Ако в първото си участие са били деца, които получават хляб от ръцете на Спасителя, в следващото могат да са сред неговите ученици или пък римски войници, а след 4-5 представления – възрастните опоненти на Христос в храма.

Интересен е фактът, че животът на всички в Оберамергау, като че ли протича като фон на „Passion Play”, както е по-известно представлението „Страстите Христови“. Дори кметът на градчето е участвал в хора на представлението като тенор и именно там, по време на репетициите се запознава и влюбва в бъдещата си съпруга. Точно както се е случило и с неговите родители. Да не говорим за сувенирите, възможността да срещнеш едва ли не всички актьори, докато се разхождаш в градчето. Оберамергау е известно и с изрисуваните си къщи, но за това друг път.

Ако и вие искате да се потопите в магията на Баварските Алпи и да станете част от 42-то представление на „Passion Play”, побързайте, тъй като 75 на сто от билетите до края на сезона са продадени още преди началото на пиесата. Ценита за изживяването варират от 30 до 180 евро, според това какво място държите да имате.

А аз мога да се похваля, че съм част от малцината, които са успели за видят части от пиесата преди официалната й премиера. Преди, това тази привилегия е била позволева единствено на краля на Бавария – Лудвиг Баварски, а останалите са чакали шанса да видят едно от представленията. За да е толкова популярна пиесата роля играе и основателят на модерния туризъм – Томас Кук, който толкова харесал видяното на сцената от предците на местните жители, че превърнал пиесата, изпълнявана като обет, в туристическа атракция. А днес хора от целия свят идват, за да се насладят на оживелите традиции, на зелените пейзажи, световноизвестната местна бира от региона, вкусната храна и гостоприемството на Оберамергау и Бавария.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.