Офроуд приключения по зелените поляни на Родопите

Ако сте приключенец по душа и искате да се насладите на Родопите извън традиционните маршрути, подарете си оф роуд разходка. С джипове 4 по 4 можете да достигнете лесно и приятно някои от най-красивите местности и забележителности край Смолян и Пампорово и да откриете тайните на планината, които остават скрити докато не ви ги покаже местен гид.

Off-road adventures Rhodopes

Маршрутите, от които можете да избирате в околността са поне 20, а цената за преживяването е напълно достъпна и излиза по 20-25 лева на човек, според избрания вариант и продължителността. Например за 3-4 часова екскурзия, организирана от „Смолян 4×4“ от Смолян до Пампорово и обратно ще платите 80 или 90 лева за наемане на 4-местен джип. Цената зависи от това кой маршрут ще изберете.

Off-road adventures Rhodopes

При един от тях минава през Смолянските езера, през една от пистете на Пампорово, връх Снежанка и телевизионната кула, центъра на Пампорово, Менчов чукар, стария път за село Левочево и Белият камък. Естествено водачът ви останя време да се наслаждавате на пейзажите, да правите снимки и да посетите забележителностите по маршрута. По-скъпият маршрут е подобен, но малко по-дълъг. Ако решите можете да си поръчате обяд, който да ви чака на закътана горска полянка, като за това се плаща допълнително според менюто, като барбекю със свежа салата, напитки и домашен десерт излиза около 20 лева на човек.

Off-road adventures Rhodopes

Можете да наемете приключенските коли и до Орфеевите скали, като цената на воаяжа в 4-местните коли е на същата цена – 80-90 лева. Трасето минава покрай красиви гледки по горските пътища, покрай язовира на Пампорово, част от туристическата писта и вековна смърчова гора. До най-красивата панорамна част трябва и да повървите около 10 минути. За сметка на това ще се насладите на страхотната гледка към Смолянските езера, Перелик и Кайнадинския рид. Както и при всяка останала екскурзия можете да си поръчате вкусно хапване сред природата.

Off-road adventures Rhodopes

В маршрутите се включва и пътуване до невероятно красивото село Стойките и параклисите над него. Или воаяж до родното място на тракийския певец Орфей – село Гела. Ако изберете този маршрут ще видите и Тракийска крепост, Базиликата и ще подишате чист въздух в полите на връх Перелик.  Цените и на тези екскурзии, както и на останалите са в порядъка на 80-100 лева за 4-местен високопроходим автомобил и водача.

wWw.AutoDoc.Bg

Off-road adventures Rhodopes

Интересен и екзотичен и маршрутът до Широка лъка, който преминава по девствените гори по билото на Мечи чал до селата Кукувица и Върбово. Ако искате да посетите паметника на освободителя на Родопите полковник Сарафимов, наричан още малката Шипка, ще преминете през местността Варадил край село Фатово. Можете да изберете и маршрута до Роженската обсерваториия и Роженските поляни.

Off-road adventures Rhodopes

Ако сте влюбен в синьо-зелената магия на планинските езера, изберете маршрута да Хайдушки поляни. Той преминава през Роженските ливади, местността Картола, хижа Момчил юнак и няколко красиви езера. Следва почивка на Хайдушки поляни с обяд и връщане обратно по друг маршрут. С джиповете на  „Смолян 4×4“ можете да стигнете и до едно от най-светите места в България – Кръстова гора или до извисяващия се над околността връх Перелик.

Off-road adventures Rhodopes

Ако изберете да стигнете до началото на екопътеката Каньона на водопадите със сигурност няма да съжалявате. На първо място ще си спестите най-досадната и скучна част от маршрута в началото, при която трябва да се изкачвате по път с натрошени камъни, за да достигнете зелената прохлада на гората и десетките водопади в нея. Докато с джипа стигате направо до най-приятната част от маршрута. За обиколка на водопадите си оставете между 2 и 4 часа, според физическата ви подготовка и желаниетови за снимки. Връщането става или от същото място или от най-високата част на маршрута – пътя за връх Перелик.

Off-road adventures Rhodopes

Ако питате някой от Смолян със сигурност ще ви каже да не пропускате да се насладите на панорамата от Момчиловата крепост. С джиповете обаче ще направите не само самото посещение, но и пътя до него незабравимо преживяване.  Другото ни любимо предложение е маршрутът до изборите на Горна Арда. Трасето е с много стръмни склонове и изкачвания, преминава се през Смолян и се кара по цялата държина на билото на адринското корито и река Черна до границата с Гърция. Има и опция за удължаване на маршрута и посещаване на една от най-красивите, достъпно, но по-малко познати пещери Ухловица.

 

Off-road adventures Rhodopes

До пещерата има и отделен маршрут, който включва и крепостта Калето и отново манава по една от най-красивите местности в Родопите – Ардинското поречие. Друго пътешествие ще ви заведе до връх Снежанка и Смолянските езера. Ако искате да стигнете до гроба на Руфинка преходът ви ще премине през село Кремене, Попрелка, Надарската пещера и Киселчовския водопад. За любителите на панорамните гледки е маршрута до Червената скала. А за тези, които обичат да откриват най-скритите места на планината маршрута до уникалното село Мугла, Чаирските езера, Мурсалица и Триград. А най-хубавото за всички с домашни любимци е, че можете да ги вземете с  вас по време на визитата. Можете да разгледате снимки и да получите повече информация за приключенията на https://www.facebook.com/offroadwalk1/.

Off-road adventures Rhodopes
Сподели статията
Автор

piggyschwainhen@gmail.com

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.