fbpx
 

Офроуд приключения по зелените поляни на Родопите

Ако сте приключенец по душа и искате да се насладите на Родопите извън традиционните маршрути, подарете си оф роуд разходка. С джипове 4 по 4 можете да достигнете лесно и приятно някои от най-красивите местности и забележителности край Смолян и Пампорово и да откриете тайните на планината, които остават скрити докато не ви ги покаже местен гид.

Маршрутите, от които можете да избирате в околността са поне 20, а цената за преживяването е напълно достъпна и излиза по 20-25 лева на човек, според избрания вариант и продължителността. Например за 3-4 часова екскурзия, организирана от „Смолян 4×4“ от Смолян до Пампорово и обратно ще платите 80 или 90 лева за наемане на 4-местен джип. Цената зависи от това кой маршрут ще изберете.

При един от тях минава през Смолянските езера, през една от пистете на Пампорово, връх Снежанка и телевизионната кула, центъра на Пампорово, Менчов чукар, стария път за село Левочево и Белият камък. Естествено водачът ви останя време да се наслаждавате на пейзажите, да правите снимки и да посетите забележителностите по маршрута. По-скъпият маршрут е подобен, но малко по-дълъг. Ако решите можете да си поръчате обяд, който да ви чака на закътана горска полянка, като за това се плаща допълнително според менюто, като барбекю със свежа салата, напитки и домашен десерт излиза около 20 лева на човек.

Можете да наемете приключенските коли и до Орфеевите скали, като цената на воаяжа в 4-местните коли е на същата цена – 80-90 лева. Трасето минава покрай красиви гледки по горските пътища, покрай язовира на Пампорово, част от туристическата писта и вековна смърчова гора. До най-красивата панорамна част трябва и да повървите около 10 минути. За сметка на това ще се насладите на страхотната гледка към Смолянските езера, Перелик и Кайнадинския рид. Както и при всяка останала екскурзия можете да си поръчате вкусно хапване сред природата.

В маршрутите се включва и пътуване до невероятно красивото село Стойките и параклисите над него. Или воаяж до родното място на тракийския певец Орфей – село Гела. Ако изберете този маршрут ще видите и Тракийска крепост, Базиликата и ще подишате чист въздух в полите на връх Перелик.  Цените и на тези екскурзии, както и на останалите са в порядъка на 80-100 лева за 4-местен високопроходим автомобил и водача.

wWw.AutoDoc.Bg

Интересен и екзотичен и маршрутът до Широка лъка, който преминава по девствените гори по билото на Мечи чал до селата Кукувица и Върбово. Ако искате да посетите паметника на освободителя на Родопите полковник Сарафимов, наричан още малката Шипка, ще преминете през местността Варадил край село Фатово. Можете да изберете и маршрута до Роженската обсерваториия и Роженските поляни.

Ако сте влюбен в синьо-зелената магия на планинските езера, изберете маршрута да Хайдушки поляни. Той преминава през Роженските ливади, местността Картола, хижа Момчил юнак и няколко красиви езера. Следва почивка на Хайдушки поляни с обяд и връщане обратно по друг маршрут. С джиповете на  „Смолян 4×4“ можете да стигнете и до едно от най-светите места в България – Кръстова гора или до извисяващия се над околността връх Перелик.

Ако изберете да стигнете до началото на екопътеката Каньона на водопадите със сигурност няма да съжалявате. На първо място ще си спестите най-досадната и скучна част от маршрута в началото, при която трябва да се изкачвате по път с натрошени камъни, за да достигнете зелената прохлада на гората и десетките водопади в нея. Докато с джипа стигате направо до най-приятната част от маршрута. За обиколка на водопадите си оставете между 2 и 4 часа, според физическата ви подготовка и желаниетови за снимки. Връщането става или от същото място или от най-високата част на маршрута – пътя за връх Перелик.

Ако питате някой от Смолян със сигурност ще ви каже да не пропускате да се насладите на панорамата от Момчиловата крепост. С джиповете обаче ще направите не само самото посещение, но и пътя до него незабравимо преживяване.  Другото ни любимо предложение е маршрутът до изборите на Горна Арда. Трасето е с много стръмни склонове и изкачвания, преминава се през Смолян и се кара по цялата държина на билото на адринското корито и река Черна до границата с Гърция. Има и опция за удължаване на маршрута и посещаване на една от най-красивите, достъпно, но по-малко познати пещери Ухловица.

 

До пещерата има и отделен маршрут, който включва и крепостта Калето и отново манава по една от най-красивите местности в Родопите – Ардинското поречие. Друго пътешествие ще ви заведе до връх Снежанка и Смолянските езера. Ако искате да стигнете до гроба на Руфинка преходът ви ще премине през село Кремене, Попрелка, Надарската пещера и Киселчовския водопад. За любителите на панорамните гледки е маршрута до Червената скала. А за тези, които обичат да откриват най-скритите места на планината маршрута до уникалното село Мугла, Чаирските езера, Мурсалица и Триград. А най-хубавото за всички с домашни любимци е, че можете да ги вземете с  вас по време на визитата. Можете да разгледате снимки и да получите повече информация за приключенията на https://www.facebook.com/offroadwalk1/.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.