fbpx
 

Огняново празнува с народна музика и борби

Известното с лековитата си минерална вода село Огняново ще празнува на 14-ти и 15-ти август. Тогава ще се проведе традиционния събор в спа курота. Тържествата ще започнат на 14-ти август от 18.30 часа на стадиона в село Огняново. Пред публиката с българска народна музика, любима на Пиринския край, ще се представят ансанбъл „Младост“ от село Дебрен, самодейци от село Долно Дряновомо, женска певческа група от село Скрелатино, както и танцовата формация на село Огняново.

В 20 часа започват изпълненията на оркестъра за народна музика „Пирински ритми“.  В 21.20 музикалните изпълнения ще бъдат прекъснати за кратко с приветствените слова на кметът на село Огняново Димитрия Гърова и кметът на община Гърмен Минка Капитанова. В 21.30 е началото на концерта на народния певец Иван Дяков, в който ще вземе участие и дъщеря му Ивана Дякова

Небето над Огняново ще бъде озарено от празнична заря в 22.50 часа. След фойерверките публиката се очаква да запали с изпълненията си и поп-фолк певицата Ани Хоанг. Честванията ще продължат и на 15-ти август. От 8 часа ще бъде извършена тържествена литургия в храма „Успение Богородично“ в Огняново, след което ще бъде раздаден и курбан за здраве. В 17 часа всеки може да бъде зрител на народните борби, които ще се сътоят на стадиона в селото.

Според сведенията на изцерени водата в Огняново лекува над 100 вида заболявания. Минералният извор в Огняново, известен с името Мирото, е с температура между 39 и 43 градуса и се е експлоатирал още в древността. Физико-химичният състав на водата е особено подходящ за лечение на  болести опорно-двигателната система, ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, обмяна на веществата, нервни, гинекологични и сърдечно-съдови болести. Според легендите  и научните доказателства водата в него била благословена лично от първоапостол Павел.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.