fbpx
 

Пафти и колани показат в Кьорпеевата къща в Котел за 8-ми март

Как са се разкрасявали българките през Възраждането и какви накити са носили на празници, можете да разберете, ако посетите изложбата в етнографския музей „Кьорпеевата къща“ в Котел. Тя ще отвори за посетители на 8-ми март, международният празник на жената, от 16 часа. Сред експонатите са оригинални пафти, пръстени, обеци, колани, гривни и гръдни накити – куна.

Изненада за посетителите по време на откриването ще са изпълненията на деца от групата за автентичен и битов фолклор към народно чинталище „Съгласие – Напредък 1870“. Къщата, в която ще се проведе изложбата е била на богат котленец със стада овце в Добруджа и дюкяни в Карнобат – Радил Кьорпею.

Музеят, представящ бита по време на Възраждането се състои от две сгради. Голямата къща е построена през 1872 г. от тревненсски майстори. Постройката е двуетажна, с голяма изба. В дома е имало салон за празненства, спалня с огнище, моминска стая и гостна, чиито килим Къдрави звезди, впечатлявал посетителите.

На втория етаж в музея са представени занаятите тъкачество и абаджийство. А големият кьошк е служел за сладки приказки с гостите през лятото на чаша горещо кафе. В избата се намирал кладеницът за вода, както и мелницата.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.