fbpx
 

Старци гонят злото от Разлог

На 12 януари в Разлог ще се проведе осмия международен кукерски карнавал „Старчевата“. 1500 участница от цялата страна и от чужбина ще дефилират в планинския град, като част от 17 групи. Три са колективите от съседна Македония. Всички участници са с отлимия от различни български и международни конкурси. Фестивалът „Старчевата“ също има състезателен характер, а изпълненията ще се оценяват от професионално жури.

Sterchevata Razlog

Името на събитието произлиза от местните „старци“ и „чауши“, които прогонват злото всяка година през януари, за да е плодородна и богата годината. Местните кукери са облечени в традиционни облекла, най-често изработени от кожа. На главата си танцуващите носят конусовидни шапки, които достигат до височина от 2 метра и често завършват с конска опашка. Най-важният елемент от костюмите са звънците, чието тегло може да достигне 40-50 кг.

Sterchevata Razlog

Шествието с официалните гости ще тръгне от народно читалище „15.09.1903-1909“ в 10.30 часа на 12 януари и ще продължи до централния площад в Разлог, където ще дефилират след това всички участници. Сред наблюдателите ще има и гости от Федерацията на европейските карнавални градове, на която Разлог е член от 1996 година.

Sterchevata Razlog
Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.