fbpx
 

Най-старият порцелан показват в Замъка „Влюбен във вятъра“ в Равадиново

Колекция от порцеланови изделия, сред които и експонати, които са сред първите произведени в Европа през 1708 г. във фабриката в Майсен, Германия, можете да разгледате в художествената галерия към Замъка „Влюбен във вятъра“ в Равадиново през идното лято. Изложбата ще бъде отворена за посетители на 1 май. Старинният порцелан, който ще могат да видят посетителите на атракцията, е част от личната колекция на собственика Георги Тумпалов.

Сред изящните ръчно направени и нарисувани изделия са още китайски порцеланови съдове, произведени през 1879 г., както и синьо – бял делфски порцелан от 1653 г. (направен в Холандия). Както и произведения на първата Кралска порцеланова фабрика в Берлин, Фюрстенберг, Кала (Тюрингия), Розентал, Стария Люксембург (Villeroy & Boch), Нимфенбург.

Всеки порцелан е със собствен стил на изработка, рисунък, вид и качество на материала. Старинните порцеланови съдове и до днес са любиме на елита и красят не един или два кралски двора.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.