fbpx
 

По пътя на коприната до най-стария храм в света Гьобекли тепе

Най-старият храм на света, много по-древен от египетските пирамиди и от Стоунхендж се намира на една ръка разстояние от България – в съседна Турция. Едно от най-мистичните места на света, поредица от кръгли изправени камъни е вдигнато недалеч от днешната сирийска граница в близост до град Шанлъурфа преди повече от 12 000 години. Въпреки че работят от години върху разкриване на тайните му археолозите все още спорят за тайнственото място.

gobekli tepeЗагадка е и начинът, по който са издигнати отвесно тежащите до 60 тона каменни блокове, които за разлика от двойно по-младия Стоунхендж са украсени с релефи, издълбани в т-образните късове. Комплексът се състои от поне 24 мегалитни структури, подредени в концентрични кръгове. Височината им е от 3 до 6 метра. Името на Гьобекли тепе буквално се превежда като „пъпа на хълма“ или метафорично – центъра на света.

Никой не знае каква е била и причината комплексът от концентрични кръгове да бъде изграден, нито за какво е служил. Според двете основни теории на учените мястото е било религиозно светилище на мистичен, непознат култ или погребално място, въпреки че към момента не са намерени никакви гробове.

gobekli tepeСпоред изследователите т-образните камъни са стилизирани човешки фигури. При разкопките са намерени и древни скулптури, най-известната, от които е на раждаща жена. Интересен е и фактът, че в ниша на една от структурите, наричани храмове са открити следи от бира. Издълбано в скалите наблизо съоръжение според археолозите е именно мястото, където са създавали най-древната пенливата течност.

Не липсват и по-странни теории за създаването на Гьобекли тепе. Според едната са намесени извънземни, а защитниците на тази конспиративна теория са уверени, че няма как номади-ловци да издигнат подобен храмов комплекс. Втората неконвеционална теория е на археоастрономът и писател Робърт Бовал, който няколко пъти гостува в България. Според него всички важни и мистични паметници в света от египетските пирамиди, през тракийските мегалити в България до Гьобекли тепе са дело на една и съща посветена древна цивилизация, която той нарича следовниците.

Според автора древните хора – също като съвременните – са търсили отговора на това какво се случва след смъртта на човека. Тяхната религия била фиксирана в звездите – божества, които не изчезвали от хоризонта и били безсмъртни в представата им. Заради перцесията на небесните светила обаче тези божества след определен период от хиляди години се скривали от хоризонта. Затова и културите, които ги почитали изоставяли своите свещени места и тръгвали в посоката, в която изчезвали звездите, за да намерят отново своите богове-покровители.

gobekli tepe

Бовал твърди, че именно тази теория може да обясни всички култури, които са стигали своя цивилизационен връх и след това са изчезвали без следа от земята. Тази теория авторът подкрепя и с факта, че близо 3 000 години след създаването на комплекса Гьобекли тепе каменните структури с издълбани върху тях жерави, глигани, змии, лисици, диви патици и дори лъв били старателно зарити с пръст и изоставени без видима причина. Към момента е разкрита само малка част от комплекса. В близост до входа на храма има и култови ямки, които според някои изследователи са копие на небесните съзвездия, а у нас са познати на култови за траките места като Белинташ например.

gobekli tepe

Ако искате да откриете Гьобекли тепе и други тайни от пътя на коприната за себе си, можете да го направите на съвсем достъпна цена и с професионален водач, а повече за програмите, които се предлагат на пазара и включват най-старият храм в света можете да видите тук. Освен най-старият храм на планетата в региона можете да видите едни от най-впечатляващите мозайки на света в Зеугма, като съчетаете посещението си с Коня и Кападокия, както и с известните от турските сериали у нас Мардин и Мидят.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.