fbpx
 

Единствената пустиня в Източна Европа е в местността Побити камъни в България

 

Знаете ли къде се намира единствената пустиня в Източна Европа? В България, при това съвсем близо до морската ни столица Варна. Това е небезизвестната местност Побитите камъни. Природният феномен е разположен в непосредствена близост до Белославското езеро, а по него най-бързо и лесно се стига по стария път между Варна и София, но винаги можете да отбиете и от магистрала „Хемус“ и да следвате табелите.

Гората от вкаменени колони с височина 12 метра смайва туристите

Голяма част от местността всъщност е достъпна и без да влизате в туристическия обект „Побитите камъни“, но ние ви препоръчваме да го посетите, защото именно на територията му се намират и едни от най-интересните природни красоти. Каменните колони от варовик се издигат на височина до 12 метра, закрепени като че ли с магия на местата си. Никой към момента не е разгадал как са се образували причудливите каменни форми. Теориите са няколко, но недоказани. Според първата и най-популярната преди 50 млн. години на мястото на полето на 18 км от съвременна Варна е имало море. Когато водите му се оттеглили скалите от дъното му останали изложени на милостта на вятъра и слънцето, а под въздействието им се образували причудливите каменни фигури.

Според друга теория каменните гори всъщност са останки от корали. Защитниците на трета версия са убедени, че кухите колони, каквито са част от образуванията, са се формирали първоначално около вкаменени тропически дървета, които при гниенето си са оставили стълбовете с куха вътрешност. Други са сигурни, че структурите са се формирали върху природни газови извори. Или пък че каменната гора е сърцевината на скали, разрушени от времето.

Заради загадъчното хрумване на природата за Побитите камъни се разказват и най-различни легенди. Според една от тях великани пренесли камъните, защото искали да ги използват за градежа на българската столица Плиска. Друга приказна версия разказва за млад момък, на който Бог разкрил името си и дарил безсмъртие. Но го предупредил, че ако го издаде, годините му отново ще са преброени. Младежът обаче се влюбил на брега на морето в приказна девойка. И помолил морските титани да му помогнат да спечели сърцето й. Те се съгласили, но в замяна поискали момакът да им разкрие името на Бога.

Влюбеният момък не могъл да откаже. Затова на следващата сутрин подредил титаните в полето край днешна Варна и с телата им написал името на Бога. Господ трогнат от любовта на момъка и саможертвата му пък замразил телата на титаните и те до днес могат да се видят в местността Побитите Камъни, а името на Господ остало тайна, въпреки че и днес може да бъде прочетено закодирано в причудливите каменни колони. От въображението ви зависи дали ще оприличите каменните структури на имената които носят – камила, трон, стражите, камъкът на любовта заради сърцето, което образува.

Най-впечатляващите групи от каменните формирования – „Център-юг“, „Белослав-запад“, „Слънчево-югоизток“ са сред първите защитени територии у нас и са обявени за такива през далечната 1938 г. В района са намерени и единствените доказателства за живот на родните територии по време на мезолита ( за неговото начало се счита периода около 9600 година преди Христа, а за край – 5800 г. пр. Христа). Всички тези преплетени истории и факти дават допълнителен чар на това магично място. Близостта до някои от най-популярните ни морски дестинации пък правят Побитите камъни още по-привлекателна ваканционна атракция, подходяща за еднодневни пътувания и излети с цялото семейство.

Входната такса, за да разгледате туристическия обект, е 5 лева за възрастни, 3 лева за ученици, пенсионери и студенти, а за децата до 6 години посещението е безплатно. Имайте предвид обаче, че в понеделник и вторник обектът не работи освен при предварителна заявка за групи.

Съдържанието е изготвено по проект на Министерство на туризма.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.