fbpx
 

Единственият запазен античен тракийски град у нас е само на 76 км от Бургас

Единственият запазен античен тракийски град на територията на България, въпреки многобройните тракийски артефакти и гробници намирани по родните земи, се намира на пътя за Бургас и Черно море. А именно едва на около 7-8 километра от Ямбол ( на разстояние 280 км от София и 76 км от Бургас), по пътя за най-посещаваните родни плажове, можете да се отбиете и да се пренесете хилядолетия назад в миналото, като посетите античния град Кабиле. Там ще научите повече за живота в него, за трансформациите му през вековете и за вярванията на неговите жители. Музейната експозиция в допълнение е изключително интересна, а екскурзоводите на място ще ви разкажат увлекателно за търговията и битките по тези земи.

Кабиле посетил и Александър Велики

Градът е бил важен религиозен, културен и икономически център в античната епоха. Възниква около 2000 години преди Христа около голям култов център на възвишението Зайчи връх, за което ще ви разкажем малко по-късно. През вековете Кабиле е превземан от Филип Македонски и посещаван от сина му – Александър Велики, който искал да заличи култа към богинята Кибела, но не успял. Кабиле е бил и резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток и съответно столица на Одриското царство, имал е собствена монетарница.

Впоследствие става и част от римската провинция Тракия. В този период се превръща и в едно от най-важните военни укрепления за римляните и място, в което се прибират след битки римските легиони. По това време градът достига до население от около 4000 души, като 500 от тях са римски войници. И до днес можете да видите останките от казармите, градската баня, публичната тоалетна и частната баня на заможен жител на Кабиле.

След приемане на християнството Кабиле става епископски център. От това време датира и централната базилика, която впечатлява с размерите си. Славата му не потъмнява докато пред 6-ти век е разрушен през аварите. Впоследствие на мястото има малко средновековно селище, но Кабиле възвръща стария си блясък едва днес, с помощта на археолозите и историците. Туристите могат да разгледат тракийската крепостна стена с нейните кули, западната порта, две римски бани, две раннохристиянски базилики от 4 век, части от римския военен лагер, казармени посещения, складове за зърно и дори цял античен квартал от периода 4-6 век. Историческият музей е изключително интересен, така че не го пропускайте, за да видите античен сервиз от 158 съда, амфори, лампи, статуи на идоли, гребени, бижута, ролки за коса, богата колекция от амфорни печати, военни дипломи, статуи на Асклепий и Хигия и дори древна „сокоизстисквачка“.

Богинята Кибела възседнала лъв е изсечена в скалите на Зайчи връх

Безспорно обаче най-интересен е беседата за Зайчи връх, за древното светилище на него – предполагаема слънчева обсерватория, както и за биометричните и астрономичните наблюдения направени на място. След като става дума за връх е ясно, че за да достигнете до него ще трябва да се потрудите и да изкачите стръмния баир. В древността възвишението било още по-трудно достъпно, скрито зад околните скали и да стигнат до там имали право само жреци и владетели. За щастие днес по пътя, който не отнема много време, има и панорамни площадки за отдих, от които можете и да се насладите на околната панорама. Името на върха идва от факта, че хората с доста богато въображение го виждат във формата на заек.

Ако сте наели гид за беседа, който да ви го покаже или ако потърсите по-щателно ще успеете да видите изображението на богинята Кибела, възседнала лъв, изсечено върху една от скалите на Зайчи връх. Именно нейното светилище се опитал да разруши Александър Велики при посещението си в Кабиле преди столетия. Богинята Кибела е наричана още Великата майка или Майката на боговете и е почитана в Мала Азия и Тракия. Олицетворява силите на природата, възраждането на новия живот, а освен това е покровителка на планините, горите и зверовете. Така че неслучайно на Зайчи връх богинята е възседнала лъв. В Рим отъждествявали Кибела с гръцката Рея – майката на Хера и Зевс, както и с богинята Опс – на посевите и жътвата.

Изображението на Кибела на Зайчи връх се огрява от слънцето по специфичен начин по време на лятното слънцестоене на 21 юни. Според една от теориите светилището било древна астрономическа обсерватория. В подножието на светилището, встрани, се крие още един идол. Съществуват твърдения, че е той е дори по-стар, почитан преди Кибела. Представлява камък, приличащ на огромна глава с дупки за очите и устата. За да го разпознаете, трябва някой да ви го покаже. Заради бавното оттичане на водата след дъжд възникват теории, че хълмът, чийто завършек е Зайчи връх, всъщност е кух. Какво се крие зад този факт обаче никой не се наема да отговори.

Местните екскурзоводи разказват, че на Зайчи връх е работил екип, който е замервал с уреди магнитното поле на светилището и медицинските показатели на хората, качили се на него, преди и след престой от няколко часа. Резултатите са удивителни. Магнитното поле на Зайчи връх и самото светилище е 7 пъти по-силно в сравнение с нормалното за планетата. Присъстващите на експеримента пък са подобрили значително общото си здравословно състояние. Нормализирали се кръвното им налягане и пулсът. Върхът лекува, категорични са хора, които го посещават поне веднъж седмично за тонус. Най-силно било влиянието между двете скали, които пречат да се види светилището от обратната страна на Кабиле.

Археологическият резерват Кабиле работи целогодишно, без почивен ден. От 1 април до 1 октомври работното време е от 08:00 до 18:30 часа, а през останалата част на годината – от 09:00 до 15:30 часа. Цената на входния билет е 6 лева, а ученици, студенти и хора над 65 г. плащат наполовина – по 3 лева. Предлагат се и групови билети с отстъпка. Децата до 7 години влизат безплатно, а подрастващите от 7 до 18 години плащат 2 лева за вход. Обзорната беседа е с цена 10 лева, а специализираната – 25 лева. Можете да си вземете и записана на аудио беседа срещу 3 лева.

Съдържанието е изготвено по проект на Министерство на туризма.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.