fbpx
 

Отварят тракийската гробница в Свещари за посещения

Могилите в Сборяново са разположени по подобие на звездите от съзвездието Орион

Тракийската гробница в Свещари отваря отново за посетители след края на зимата на 22 февруари, съобщиха от Историческия музей в Исперих. За да се насладите на едит от най-красивите последни домове, украсен с кариатиди – жриците на Артемида, които служат за стълбове. Входната такса за посещение на Свещарската гробница в археологическия резерват „Сборяново“ е 10 лева за възрастен и 5 лева за дете, като в цената е включена беседа. Почивните дни на комплекса са понеделник и вторник, а работното време от 9 до 16:30 часа.

Историко-археологическият резерват „Сборяново“ включва няколко старинни могили и некрополи, останки от древен тракийски град и мюсюлманското светилище – Демир баба теке. Много древни култури са вярвали, че звездите в нощното небе чертаят пътя им през света, а след като приключи земния си път душата се завръща отново сред тях. Затова и част от най-известните древни паметници са изградени и построени по звездното небе.Гетите изградили 12 могили като копие на съзвездието Орион

Орион било едно от важните за съзвездия за тракийското племе гети. Според него то било образувано от лирата на митичния певец и музикант Орфей. Музикалният инструмент бил сложен на небето от върховния гръцки бог Зевс при убийството на Орфей. Херодот определя гетите като „ най-мъжествени и най-справедливи сред траките“. Името на гетите вероятно произхожда от „гоетес” – пророци. Техният полумитичен жрец, цар и бог Залмоксис знаел всичко за безсмъртието на душата и според легендата именно той научил келтските друиди на тези тайни.

Гетите изградили 12 гробни могили в днешно Сборяново, следвайки разположението на звездите от Орион. Днес най-ярко от тези бижута безспорно е Свещарската гробница, в която е приключил земния си път тракийския владетел Дромихет.

SboryanovoПризната е и от ЮНЕСКО

За да стигнете до Сборяново начална точка може да ви е Разград или Силистра, според това къде точно се намирате в момента. И в двата случая ще трябва да стигнете до Исперих. От там с кола до историко-археологическия резерват Сборяново са около 15 минути, като се минава през село Малък Поровец. Могилите са разположени на 2,5 км от село Свещари, от което носи и днешното си название Свещарската гробница.

Заради огромното си значение тя е един от българските обекти, включени в списъка на материалното културно световно наследство на ЮНЕСКО. Интересен факт е, че според измервания оста на Свещарската гробница през 4-ти век преди Христа е съвпадала с посоката на зимното слънцестоене. През специален отвор в стената на гробната камера слънчевите лъчи се можели да проникнат в нея и да осветят централните фигури в сцената на обезсмъртяването на тракийския цар и на поднасящата му венеца на безсмъртието Богиня майка.

Всъщност Дромихет бил сред най-великите владетели на гетите. Историците предполагат, че столицата му Хелис се намирала в близост до съвременния резерват Сборяново. Дромихет е известен с факта, че побеждава в битка пълководеца на Александър Велики Лизимах, пленява го и го отвежда като заложник в резиденцията си. Според легендата младата съпруга на Дромихет е именно дъщерята на Лизимах.

В нея били положени трима души

Sboryanovo

Това, което различава Свещарската гробница от всички други е фактът, че след като е разкопана и проучена напълно около нея е построена камера, която е затрупана. Така посетителите имат възможност да заобиколят външната част на гробницата и да видят външните ѝ стени.

Тя е построена през първата половина на 3 век преди Христа. Гробницата е с височина от почти 4,5 метра, дължина от 7,5 метра и ширина от 6,5 метра. Построена е изцяло от големи бели блокове от обработен мек варовик. Състои се от коридор, наречен дромос, водещ към три помещения – преддверие, странично помещение и гробна камера, като всички помещения са покрити с полуцилиндрични сводове, разположени асиметрично с различна височина. Входът на преддверието е с украса от редуващи се розетки и волски глави, свързани с гирлянди. Интересни декорации има в цялата гробница.

В гробната камера на Свещарската гробница са открити две каменни легла, човешки останки, както и гробни дарове. Каменните легла са украсени с орнаменти, които изобразяват религиозни сцени на обожествяване. Човешките кости пък са били на трима души. Едните са на мъж, около 36-годишен, вероятно вече споменатия гетски владетел Дромихет. Вторите останки са на 25-годишна жена, за която се предполага че е съпругата му – дъщерята на Лизимах. Другите останки са частични, а историците предполагат, че са на роднина на царя и са били положени по-късно.

Sboryanovo

Всяка от 10-те кариатиди е с различно лице

Вместо обичайни колони таванът на Свещарската гробница се придържа от 10 жени, които като че ли са протегнали ръце към небесата. Фигурите, наречени кариатиди, изобразяват жриците на Артемида. Едни от най-известните кариатиди в света подпират свода на Акропола в гръцката столица Атина.

Височината на дамските фигури от Свещарската гробница е 1,2 метра. Облечени са в силно накъдрени рокли, без ръкави, стигащи до нозете им, чиито край е обърнат нагоре, така че наподобява цвете. Носят колан, който препасва дрехите им и очертава телата им.

За майсторството на техните създатели свидетелства факта, че всяка една от кариатидите е с различно лице. Косите им са къдрави и се спускат надолу до раменете, а над главите си имат кошници. Лицата, косите и дрехите им са били оцветени с боя, която обаче двете хилядолетия, които ни делят от създаването им са изличили почти напълно.

Sboryanovo

Дромихет починал ненадейно

На полукръглата стена под свода на гробната камера е нарисуван ритуалът по обожествяване на тракийския владетел Дромихет. Царят е представен на кон и го следват двама оръженосци. Срещу него е застанала богиня, с четири други жени зад нея, които носят дарове в ръцете си. Богинята е облечена в дълга дреха и подава на покойния владетел венец от злато. Заради факта, че рисунката е останала недовършена, както и детайли по част от кариатидите се предполага, че владетелят е починал ненадейно, вероятно в битка.

Голяма част от погребалните дарове в Свещарската гробница са ограбени, вероятно още в древността. За богатството им можем да съдим по факта, че в страничната камера на гробницата са открити костите на пет коня, който са били посечени там, за да служат на мъртвия в задгробния му път. В насипа на могилата са намерени следи от жертвени ями и огнища, където са били извършени погребални обреди, които да гарантират, че тракийският цар и младата му съпруга ще стигнат безпрепятствено до отвъдния живот.

От над 150 могили в Сборяново са проучени около 30. В Омуртаговата могила, част от резервата е открито ковчеже със златни накити, което се предполага, че е принадлежало на друг цар на гетите – Котела.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.