fbpx
 

Световна премиера на оперния фестивал в Стара Загора

Със световна премиера ще започне Фестивалът на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. Операта „Сиси-душата на императрицата“ е посветена на императрица Елизабет Баварска, чиято съдба напомня тази на покойната принцеса Даяна. Неромантичната опера е на съременния австрийски композитор Ролан Баумгартен и може да бъде видяна на 27-ми ноември от 19 часа в зала Опера на Държавната опера в града под липите.

На 28-ми ноември е постановката на операта „Норма“ от Винченцо Белини. Постановката е на Държавна опера Варна и в нея участват едни от най-утърдените български изпълнители – Бойко Цветанов, Даниела Дякова и Линка Стоянова. На 29-ти от 19 часа публиката ще може да проследи постановката на Държавен музикален театър „Стефан Македонски“ е по песни на дует Авеню и нови името на най-известната им песен – „Бягство“.

В четвъртък, 30-ти ноември на старозагорската сцена ще гостува Нова Белградска опера и оперен театър „Мадленианум“. Те ще представят у нас за първи път операта „Орфей“ на Клаудио Монтеверди. Тя е първата творба на поета, създадена преди 410 години. Операта ще е изпълнена на старинни инструменти от епохата на барока. На 1-ви декември ще бъде представен танцовият спектакъл „Геният на барока и воинът на светлината“, част от Моцартовите празници в Правец.

На 2-ри декември публиката  ще може да се запознае с „Наследството на Пончо Владигеров“. Представянето ще от двамата му племенници Александър Владигеров – тромпет и Константин Владигеров – пиано и кларинет. В тази задача ще им помагат Теодора Късметска на цигулка и Ружа Семова на пиано. На 3-ти декември зрителите ще могат да се насладят на танцовия спектакъл Perpetual Tango по филма на Жан Кокто „Кръвта на поета“.

На 5-ти декември Държавна опера – Стара Загора ще покаже балета си „Лебедово езеро“. На 7 декември 2017 г. Музикален и художествен частен университет -Виена и Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ София , отново за първи път в България, ще представят „Алчина“ опера от Георг Фридрих Хендел по епичната поема „Бесният Орландо“ на Лудовико Ариосто.

От 2-ри до 8-ми декември оперната дива Бруна Балиони ще изнесе майсторски клас, а учениците на мецосопраното ще представят наученото на гала концерт на 8-ми декември. Деветата симфония на Бетовен в изпълнения на Софийската филхармония можете да чуете на в последния ден на фестивала – 9-ти декември. Цената на билетите за различните представления е между 8 и 30 лева.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.