fbpx
 

„Орфееви таланти“ избира даровити деца

От 24-ти до 26-ти април ще се проведе за 17-та поредна година конкурсът „Орфееви таланти“ в Пловдив. В него се състезават деца, младежи и утвърдени изпълнители на български фолклор. Заради големият интерес към утвърдения конкурс през тази година участниците в надпреварата ще премерят сили не на една, а на три сцени –  Военния клуб, Концертна зара и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

20-членно жури ще оценява изпълнителите в трите дни от 9 часа сутрин до 20 часа, когато ще бъдат и концертите на лауреатите на „Орфееви таланти“.  По време на конкурса ще могат да премерят сили вокални и инструментални групи, танцови състави, изпълнители на народни инструменти и народни певци. Участниците се разделят в 6 възрастови групи. Най-малките състезатели са до 7 години, следват тези, които са от 1-ви до 4-ти клас, от 5-ти до 7-ми клас, от 8-ми до 12-ти клас, от 19 до 25 години и такива над 25 години.

В конкурса има и редица награди освен грамоти за всички участници. Освен това се връчва Гранд при и приз на кмета, злата, сребърна или бронзова лира на Орфей за първите три места при индивидуалните участници и съответните статуетки за групите.  Връчва се още награда за автентични и неизпълнявани народни песни, приз на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, награди на партньори, спонсори и дарители. С приз от „Орфееви таланти“ си отиват и най-малкият и най-големият изпълнител, както и участвалия с най-хубава автентична народна носия.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.