fbpx
 

Пампорово става спа дестинация

Ски курортът Пампорово има всички шансове да се превърне в целогодишна спа дестинация. Това ще стане възможно ако бъде изпълнен проекта за водопровод от село Беден до зимния комплекс. Кабинетът вече инвестира 2,5 млн. лв. в изграждането на водопровода от минаралния извор в село Беден до Девин. Борихме се за това 10 години и най-после премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов разбраха огромното значение на тази инвестиция. Това обясни председателят на Българския съюз по балнеология и спа Стефан Шарлопов на Третия годишен конгрес на организацията в Св. Св. Константин и Елена.

Идеята е неизползваният дебит  от новия водопровод  да бъде пренасочен към Пампорово. Това може да се случи до 2 години, обясни Шарлопов. И допълни, че инвестицията би била подобна на тази в първата фаза на проекта – 2,5 млн. лв. С тези средства обаче Пампорово ще успее да се превърне в целогодишна успешна дестинация. Дебитът на изворът в Беден е от 12-14 литра в секунда.

В селото водата извира при температура от 72 градуса, като се очаква в курорта Пампорово тя да пристига с около 10 градуса по-малко.  Водата от село Беден е слабо минерализирана. Тя помага за лечение на заболявания на храносмилателната система, а също и заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични и кожни заболявания.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.