fbpx
 

35% е спадът в Пампорово за тази зима

Пампорово отчита добър зимен сезон, като се очаква и в следващите дни интересът да се запази и туристи да има до средата на април. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която се увери лично в спазването на указанията за работа на лифтовете и влековете в курорта. По неокончателни данни от Единната система за туристическа информация около 62 000 туристи са пренощували в курорта Пампорово и общините Смолян и Чепеларе от началото на зимния сезон. Очертава се спадът на посетителите да е около 35% спрямо миналия ски сезон. Преобладават българските гости – близо 58 хиляди, като спадът в броя на сънародниците ни избрали курорта за зимна почивка ще е около 20 на сто спрямо предходния сезон. От чужденците за ваканцията си Пампорово са предпочели румънски, турски, сръбски и гръцки туристи. Най-много са посетителите в региона на възраст между 30 и 44 г., като те са над 40% от всички пътуващи, а над 64 на сто от гостите са избрали да отседнат в хотели, обяви статистическите данни Николова.

В момента в Пампорово условията за снежни спортове са много добри, а предстоящата ученическа ваканция дава още една възможност за пътувания в планината, подчерта тя. И призова българите да предпочетат именно зимните ни курорти за прекарване на свободното време, защото те са не само сигурни и безопасни, но и допринасят за подобряване на здравето. Надяваме се засиленият интерес да се запази и през оставащите дни до края на сезона, като предпоставка за това са отличното състояние на пистите и прогнозата за хубаво време, допълни Николова.

Тя отбеляза, че туристическият бизнес е доказал, че може да работи при стриктно спазване на санитарно-хигиенните предписания и единните правила за сигурност, безопасност и хигиена и да предложи една отлична услуга на туристите. Благодарение на дисциплината и засиления контрол и през зимния сезон няма нито един случай на доказано заразен с коронавирус посетител в курортите ни, подчерта вицепремиерът.  Тя апелира всички, които практикуват зимните спортове, да използват само обработените и маркирани трасета, за да не се стига до инциденти в планината.

Вицепремиерът Николова връчи и награди в първото състезание по ски и сноуборд, организирано от сноубордиста Радо Янков.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.