fbpx
 

Панагюрското златно съкровище гостува в Шумен

До 15-ти август в Шумен можете да разгледате уникалното Панагюрско златно съкровище. То гостува в Регионален исторически музей – Шумен. Всъщност смайващите златни съдове на траките са точно копие на оригинала, а съкровището е предоставено от Националния исторически музей. Златчните ритони на одрисите можете да видите всеки ден от 10 до 18 часа.

Панагюрското златно съкровище е открито на 8 декември 1949 г. Предполата се, че е изработено в края на 4-ти или началото на 3-ти век преди Христа. Представлява култов сервиз с общо тегло над 6 кг, състоящ се от 9 съда – фиала, амфора и ритони, по външните стени, на които са изобразени сцени от трако-гръцкия пантеон.

 

Ритоните с еленска глава и козел смайват с изяществото си и прецизната обработка на скъпоценния материал. Изключително интересна е и фиалата от златното съкровище, на която има изобразени 24 африкански глави. Къде е изработена тя и как е попаднала в състава на Панагюрското съкровище е загадка, но учените ясно са определили, че съставът на златото на фиалата се различава от този на останалите предмети.

Изключително интересна е и формата и украсата на амфората от съкровището. Дръжките й са оформени като борещи се помежду си кентаври. А двете дупки, от които се е изливало виното в основата на съда отново са във формата на негърски глави. Между негърските глави е изобразена фигурата на детето Херакъл, борещо се със змията. Изключително богатата украса на амфората се допълва от майсторски пресъздадени сцени от митологията.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.