fbpx
 

Показват Панагюрското съкровище в родния му град

От 23 септември до 2 ноември Панагюрското златно съкровище ще бъде изложено в залата-трезор на местния исторически музей. Всяка година за няколко седмици или месец златните предмети, намерени в града се завръщат у дома, за да бъдат разгледани от жителите и гостите на Панагюрище. През останалото време зад витрините на музея могат да бъдат видени реплики на златните ритони и фиалата с африкански глави.

 

Деветте златни съда от тракийското съкровище са с общо тегло малко над 6 килограма. Много по-впечатляваща обаче е изящната изработка на предметите. Смята се, че златните предмети са били притежение на владетелско семейство от племето на одрисите и са създадени в края на 4-ти или началото на 3-ти век преди Христа.

 

Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.