fbpx
 

С нова позлата Пантеонът на възрожденците посреща гости в Русе

С впечатляваща позлата на купола и напълно реновиран посреща гости  Пантеонът на възрожденците от българското национално възраждане посреща посетители в Русе. За покриване на купола с площ от 155 квадратни метра е използвано злато с проба от 23,75 карата, а работата е продължила повече от месец. С пари по трансграничната програма с Румъния е реновирано и околното пространство на националния храм-костница.
Panteon Ruse
В Пантеона на възрожденците, построен през 70-те години на ХХ век, са положени костите на Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев и други видни участници в национално-освободителното движение, герои от Сръбско-българската война, участници в Червеноводската чета, Сръбско-турската война и други.
По проекта за обновяване са почистени и буквите, с които са изписани имената на над 400 радетели на българското Възраждане. Оформен е и експозиционен коридор. Извършени са редица вътрешни и външни ремонтни дейности, като укрепване на конструкцията на главния вход на сградата, ново отводняване, подмяна на фасадната облицовка, поставяне на нова хидроизолация, външно и вътрешно художествено осветление, нова поливна система, озеленяване и др. Изградена е и система за видеонаблюдение.
Panteon Ruse
По проекта е предвидено също да  се достави оборудване за изграждането на нов туристически маршрут, издаване на каталог и създаване на уеб сайт, представящ културно наследство в региона Русе-Гюргево.
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.