fbpx
 

Правят 3D модел на Перперикон

Община Кърджали ще направи 3D модел на Перперикон. Освен това ще бъде изграден туристически информационен център към най-посещаваната забележителност в Родопите. Това съобщиха от община Кърджали. Проектът ще бъде осъществен по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Гърция 2014-2020 в партньорство с гръцката общита Мароня.

Стойността на проекта е 1,4 милиона евро и включва също и организирането на фестивал в Гърция, посветен на Перперикон. Забележителността се намира на 20 км от Кърджали, а през последните години е сред най-посещаваните в страната благодарение на проф. Николай Овчаров. Перперикон е свещен град за траките и дори тяхна столица, но историята му започва преди 8000 години като мегалитно светилище.

Входната такса за Перперикон е 6 лева на човек, а студенти и ученици плащат по 2 лева. Предвидени са намаления и за групи. Ако те включват над 20 души, тогава цената за посещение е наполовина по-евтина. Децата до 7 години и хората с увреждания могат да посетят Перперикон напълно безплатно.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.