fbpx
 

В Перущица пресните младоженци доказват мъжественост с обичая Къпанки

Всяка година на 20-ти януари или Ивановден по стар стил в Перущица се провежда обичаят Къпанки. Младежи, които са сключили брак през изминалата година доказват мъжествеността си и готовността си да имат многобройно семейство, като се къпят в ледените води на река Въча, осветени на предходния Йордановден. През последните години в ритуала участват и младежи, които са заживели на семейни начала с половинките си.

През тази година от кметството са подготвили и награди-изненади за младите семейства, чиито силни половинки ще се включат в ритуала. Началото на обичая е от 11 часа на Чолаковия мост в Перущица. През 1914-та година етнографът Димитър Маринов описва традицията и заявява, че е единствен по българските земи. Според поверието колкото повече мъже се хвърлят във вира на Къпанки, толкова по-плодородна ще е годината за Перущица.

Освен това мъжетe, които се изкъпят в ледените води на Въча няма да боледуват през предстоящата година, а вместо това ги чака радост и бащинство. За да се изпълни докрай ритуалът преди да седнат на празничната трапеза младоженците трябва да напълнят ризата на съпругата си с вода от реката, за да могат дамите да ги дарят със силно и здраво потомство. Публиката на ритуала също не си тръгва суха, защото младежите ги пръскат с ледена вода от менче за здраве.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.