fbpx
 

Петрич кале е разрушена от кръстоносците

Крепостта е изградена през 5-6 век като военно византийско укрепление

Градеж, който оцелява над 16 века, въпреки многобройните битки на които е свидетел. Ако искате да видите такова чудо, тогава подарете си екскурзия до една незаслужено малко позната родна забележителност – Петрич кале. Крепостта се издига край село Раздела община Аврен и е само на 7 километра от центъра на съседната община Белослав. Изградена е през 5-6 век като ранновизантийско отбранително съоръжение.

Petrich kale

Туристите и днес могат да се уверят колко непристъпна е била крепостта Петирч кале преди столетия, изкачвайки се по пътя към крайната си цел. Разходката, която е изключително приятна, ще ви отнеме между 20 минути и час, според физическата подготовка. Мястото избрано за изграждане на крепостта не е случайно. Тя била защитена от непристъпни отвесни скали с височина до 35 метра от запад и от север. В същото време от изток под крепостта имало много дълбок дол. Тоест атакуването от три страни било възпрепятствано от природата. В Петрич кале можело да се влезе само от юг по тясната скалиста ивица, свързваща я с Авренското плато.

Петрич кале има функцията на отбранителна крепост както през първата, така и през Втората българска държава. Освен военен гарнизон край нея се разраства и селище. През 12-ти век арабският пътешественик Мохамед ал-Идриси описва Петрич кале като голям и хубав град. През 14-ти век крепостта е превзета от османците. А няколко десетки години по-късно е разрушена по време на кръстоносния поход на Владислав Варненчик срещу османските владетели.

Днес туристите могат да се разходят по близо 7-метровите запазени стени на Петрич кале, да се снимат на фона на извисяващите се кули и да слязат по стръмна стълба до нейното водохранилище. Ако последвате GPS-a може да се изкушите да се доберете до самия връх на Петрич кале с кола. Признаваме, че и ние направихме точно това. Но ще останете изненадани, тъй като сравнително лесно проходимият път всъщност приключва с оградата на частен обект и няма как да стигнете до крайната си цел. Затова по-добре е да паркирате на импровизираното разширение до висок електрически стълб, на който е закачена указателна табела към Петрич кале и да се изкачите пеша. Поемете по горната или в случая дясна пътека и продължете смело напред, не е толкова трудно колкото изглежда на пръв поглед или на картата.

Малко преди крепостта ще стигнете до телено ограждение с окачени малки флагчета. Смело прескочете оградата, която очевидно пази местните крави, но и показва трасето към калето на туристите и след минути ще се стигнали до първата от двете запазени кули на Петрич кале. Крепостта е имала две огромни правоъгълни кули с размери 11 на 9 метра, на разстояние 50 метра една от друга. Те са запазени на височина от 7 метра. В друга голяма кула, която е защитавала подхода към крепостта, археолозите са открили керамика и животински кости. 

До този момент са разкрити една малка еднокорабна църква с много странна и нетипична абсида, както и гробове. Археолозите откриват и много стрели, пръстени, колани и накити, сребърни монети от времето на Владислав Варненчик. На върха на крепостта ще видите и метален кръст, който е поставен като спомен за наводнение през 2015 г. и като своеобразна защита с помощта на вярата, така че да не се повтори бедствието. Кръстът се захранва със соларен панел и вечерта е осветен. Панорамата от самата крепост също е впечатляваща.

Съдържанието е изготвено по проект на Министерство на туризма.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.