fbpx
 

Петрич кале пази тайни от 5-ти век

Малко известната крепост Петрич кале край село Разделна, община Аврен крие тайни от 5-6 век. Тогава за първи път са издигнати стените на калето. Днес туристите-ентусиасти могат да се разходят по близо 7-метровите й запазени стени, да се снимат на фона на извисяващите й се кули и да слязат по стръмна стълба до нейното водохранилище.

Petrich kale

Преди обаче да се насладят на панорамата, която се разкрива от върха на крепостта и на останките на църква и жилищни сгради, туристите ще трябва и малко да се потрудят. Защото единственият път към крепостта е пешеходен, а калето, подобно на повечето непристъпни крепости, е изградено върху стръмен баир. За сметка на това пътеката преминава през живописна гора, а баирът не е непосилен. Изкачването отнема от 20 минути до час, според физическата подготовка.

Petrich kale
Petrich kale

Всъщност ако последвате GPS-a ще се изкушите да се доберете до самия връх на Петрич кале с кола. Но ще останете изненадани, тъй като сравнително лесно проходимият път всъщност приключва с оградата на частен обект, който удобно е заградил и шосето, построено от общината или държавата. Затова по-добре е да паркирате на импровизираното разширение до висок електрически стълб, на който е закачена указателна ръчно направена табела към Петрич кале. Поемете по горната или в случая дясна пътека и продължавайте смело напред.

Petrich kale

Малко преди крепостта ще стигнете до телено ограждение с окачени малки флагчета. Смело прескочете оградата, която очевидно пази местните крави, но и показва трасето към калето на туристите и след минути ще се стигнали до първата от двете запазени кули на Петрич кале. На върха на крепостта ще видите и метален кръст, който е поставен като спомен за наводнение през 2015 г. и измолване на защита, за да не се повтори бедствието.

Petrich kale
Petrich kale

Крепостта е ползвана както през първата, така и през Втората българска държава. През 12-ти век арабският пътешественик Мохамед ал-Идриси описва Петрич кале като голям и хубав град. През 14-ти век крепостта е превзета от османците, а малко по-късно по време на кръстоносния поход на Владислав Варненчик е разрушена.

Petrich kale
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.