fbpx
 

Вкаменената гора на Кемниц

Колекцията от дървета на възраст около 290 млн. години е единствена по рода си в света

Да се върнете 290 милиона години назад във времето и да си представите как е изглеждала планетата ни далеч преди в оформянето й на облика й да сме се намесили ние хората е напълно възможно, ако посетите Природонаучния музей в Кемниц, Саксония, Германия. Градът, който се намира в близост до Лайпциг и Дрезден се гордее с колекцията си от вкаменени дървета, както изправени, така и части от тях, превърнати в полускъпоценни камъни, която е уникална и единствена по рода си в света.

За да я разгледате трябва единствено да отделите малко от свободното си време, след като естествено първо сте стигнали до Кемниц, както и 4 евро за входен билет. За децата и младежите до 18 години такса липсва и достъпът е напълно безплатен.

Природонаучният музей на Кемниц, в който е изложена вкаменената гора се намира в сградата DASTietz. Още с първите стъпки в нея виждате във вътрешния двор изложени няколкометрови дървета, които достигат третия и четвъртия етаж на сградата, а снимката с тях е просто задължителна.

Думата фосил е с произход от Кемниц

Сбирката от дървесни фосили е формирана в резултат на вулканично изригване преди около 290 милиона години, изчисляват учените. Състои се от близо 8000 експоната. Внушително, нали? Всъщност дори произходът на думата „фосил“ е от Кемниц и е използвана в публикациите на един от бившите кметове на града Георг Агрикола, разказват ни в музея. Голяма част от показаните вкаменени дървета и растения, кои ще разгледаме, са открити от 17 век насам, основно в района на Хилберсдорф, който днес квартал на Кемниц.

Сред експонатите е и опал от България

Сред най-интересните експонати е вкаменено дърво, което е едно от малкото в света със запазени корени. Както и причудливи вкаменени образци, които буквално са се превърнали във феерия от полускъпоценни камъни.

Музеят разполага и с палеоботаническа колекция, аотпечатъците от листа и растения са изключително красиви, че и фотогенични. А любима за снимки на малки е големи е препарирана мечка гризли, която изправена достига внушителните 3,45 метра. Живяла е в германски зоопарк, преди да се озове в колекцията на музея.

 

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.