fbpx
 

Вкаменената гора край село Равен е на 30 милиона години и е единствена в света

Вкаменената гора край село Равен, Кърджалийско е на възраст от близо 30 милиона години. Тя е единствена по рода си в света. На много други места на планетата са откривани местности с вкаменени дървета. Но гората в Родопите е единствената, в която дърветата стоят изправени. За съжаление гората намалява всяка година. Освен природата, причина за това са и недобросъвестни туристи, които искат да си вземат парче от уникалните скали.

Най-големите от останалите около 20-ина дървета в гората са с диаметър от 4 метра и височина от метър. Повечето са с височина най-много до метър и половина и значително по-малък диаметър от около половин метър. Гората заема площ от 75 декара, а за да достигнете до най-големите дърета трябва да се изкатерете по стръмен сипей.

Тази трудна част от пътя обаче е по-малката пречка пред достигането ви до гората. Пътят до нея не е обозначен с табели и без водач, който вече знае къде са каменните дървета намирането им не е лесна задача. Основната ни препоръка е да се придържате максимално близо до реката в края на пътешествието си. За вкаменената гора можете да тръгнете от село Равен, от село Татул или от село Гургулица.

Дърветата се намират в дълбок дол, който местните наричат Габъз тепе. Смята се, че гората се е появила в резултат на вулканична дейност. Има две теории за произхода й. Според по-разпространената дървета са част от съществувала преди милиони години гора, която е била разположена на брега на древно море. При изригване на вулкан тя е била частично засипана, а високата температура е овъглила дърветата.

В последствие през обгорените дънери преминала вода, която носела със себе си кремъчно вещество. То запълнило кухините и в резултат се получили каменните дървета, които и днес имаме шанса да видим край село Равен. Според друга теория гората не е образувана от истински дървета, а от седиментни скали.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.