fbpx
 

Гайдари мерят сили в София

На 3-ти и 4-ти септември в София можете да станете част от традиционното гайдарско надсвирване, което обичайно се провежда в Копривщица. През тази година събитието е под надслова Копривщица гостува на София. Мястото на провеждане е на голямата поляна в Южен парк.

Гайдари ще премерят силите си в конкурс за това кой е най-големият майстор. Сутринта през жури ще се представят гайдари, свирещи на джубра и каба гайда. Най-добрите от тях следобед ще изнесат и концерт.

На обяд пък ще започне конкурса „Народен готвач на България“. В него любители готвачи ще трябва да приготвят автентични български ястия в стари съдове на жив огън. Гозбите ще бъдат продадени благотворително, а жури ще е публиката.

На залез слънце ще бъде пресъздадено нестинарско шествие с родови икони и нестинарско хоро с ходене по жарава. През двата дни на фестивала ще можете да си купите и здравословна фермерска храна от пътуващия базар.

Най-малките пък ще могат да се научат как се рисува върху тракийски обреден хляб. Първият ден на фестивала ще завърши с надиграване и концерти. На 4-ти пък ще бъде поставен третият рекорд на Гинес за най-голяма лютеница. Лютеницата е планирано да бъде 1650 кг., което е с 50 кг повече от миналогодишния рекорд. Български домати , чушки, патладжан и моркови ще бъдат смлени на място и ще бъдат приготвени на жив огън в огромната Юнашка тава. Входът за събитието е свободен.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.